Premieră în medicină. Primul pacient care primește o nouă față pentru a doua oară
Primul transplant de față din lume a fost realizat în Franța, în urmă cu 12 ani, iar acum, chirurgii francezi fac din nou istorie, reușind să înlocuiască o față transplantată cu o alta.
Pacientul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a trăit aproape două zile fără față după ce corpul lui a respins primul transplant. El a fost menținut în viață cu ajutorul aparatelor și în comă indusă, după ce țesutul inițial i-a fost îndepărtat în noiembrie.
„Această reușită arată, pentru prima dată în istorie, că re-transplantarea este posibilă în cazul în care avem de-a face cu respingerea cronică a transplantului inițial”, se arată într-un comunicat al spitalului.
Totuși, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca medicii să-și dea seama dacă al doilea transplant a reușit.
Specialiștii sunt încrezători și speră ca această intervenție să devină o „deschizătoare de drumuri”.
Transplanturile de față sunt rare, cu mai puțin de 40 de astfel de operații efectuate până acum.
Cel puțin șase pacienți au murit în timpul acestei proceduri de mare risc, care atrage după sine o dependență de medicamente imunosupresoare pentru întreaga viață, pentru a ajuta organismul să accepte transplantul.
Acest tip de medicație, însă, îi poate lăsa pe pacienți vulnerabili în fața infecțiilor și a cancerului. Un exemplu este Isabelle Dinoire, o femeie care a primit primul transplant facial în anul 2005 și a murit în 2016 din cauza cancerului, la vârsta de 49 de ani.