Prima pagină » Sănătate » Premieră medicală la Spitalul „Marie Curie”

Premieră medicală la Spitalul „Marie Curie”

Premieră medicală la Spitalul „Marie Curie
Intervenția, încheiată cu succes după circa cinci ore și jumătate, a constat în implantarea în urechea internă a unui dispozitiv.

Intervenția, încheiată cu succes după circa cinci ore și jumătate, a constat în implantarea în urechea internă a unui dispozitiv.

„Operația a decurs foarte bine, implantul a fost poziționat corect. Pacientul se simte foarte bine. Timp de șapte zile, copilului îi va fi administrat antibiotic și va fi pansat de două ori până la externare. Cicatrizarea țesututlui ar putea dura o lună. Acest copil va învăța să audă”, a spus șefului Clinicii ORL de la „Marie Curie”, Dan Cristian Gheorghe.

Potrivit medicului, implantul folosit este de tip nou, foarte fiabil și care nu va mai trebui schimbat.

„Implantul este unul foarte subțire. El nu mai trebuie schimbat. Posibilitatea de a folosi un implant atât de subțire mă ajută și pe mine, în calitate de chirurg, reducând zona frezată în os, pentru a crea patul implantului. Acest lucru este esențial la copilul mic. Totodată, un astfel de implant aproape nu se mai simte sub piele, când îl palpăm. și nu deformează inestetic zona”, a precizat dr. Gheorghe.

La rândul său, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competențe în audiologie, a spus că pe lista de așteptare a spitalului, pentru operații similare, se află 48 de copii, însă numărul de implanturi pe care unitatea îl are la dispoziție este de 17.

„Recuperarea va fi intensă și dificilă. Ar fi fost mai ușoară dacă se intervenea până la doi ani. Procesorul extern va fi montat peste o lună. Patrick (copilul operat luni – n.r.) are un an de când a fost pus pe lista de așteptare”, a mai spus dr. Neagu.

Potrivit aceluiași medic, ședințele de logopedie în cazul copilului operat luni vor avea o durată de mai mulți ani.

Mama copilului, Camelia Stănculeanu, a povestit că și-a dat seama despre problemele auditive ale fiului ei când acesta avea un an și jumătate. „La un an și jumătate ne-am dat seama că nu aude. Am fost la neurolog, care a spus că nu are nicio problemă. Am fost la logoped, unde am făcut ședințe. Totuși, când îl strigam, nu era atent. Nu era atent la noi niciodată, deși făceam zgomote. Am decis să vin la ‘Marie Curie’, la doctorul Alexandra Neagu, care i-a făcut testul și ne-a dat o veste îngrozitoare, aceea că Patrick nu aude, are hipoacuzie bilaterală profundă. Singura soluție să audă și să vorbească ar fi protezele auditive, care trebuiau să fie purtate timp de șase luni, pentru a vedea cum reacționează. Au trecut șase luni, iar Patrick nu a făcut niciun progres. A rămas la aceeași etapă. Doctorul Neagu ne-a spus că ultima șansă ar fi acest transplant cohlear. Implantul a costat 25.000 de euro”, a spus ea.

Tot mama copilului a precizat că statul oferă gratuit un singur implant, iar părinții trebuie să-l cumpere pe cel de-al doilea, costul total fiind astfel de 50.000 de euro.

Citește și