Prima pagină » Sănătate » Preparatele de Paște care pot fi un pericol pentru sănătate

Preparatele de Paște care pot fi un pericol pentru sănătate

Preparatele de Paște care pot fi un pericol pentru sănătate
Sărbătorile aduc pe masa românilor bucate alese. Medicul nutriționist Lumința Florea spune pentru Gândul ce putem alege din acest belșug gastronomic, tocmai pentru a nu transforma tradiția într-o amenințare pentru sănătatea noastră.

1. Drob de pui/ curcan/ miel. „În funcție de tipul de carne folosit pentru preparare poate fi mai ușor sau mai dificil de digerat. Conținut caloric aproximativ: 100 g drob de pui =  130 kcal; 100 g drob de curcan =  170 kcal.  Se face și din carne de miel/ ied – 100 g drob de miel =  260 kcal; 100 g drob de ied =  220 kcal.

Se poate servi la masa de dimineață, prânz sau cină alături de branză, ouă fierte și multe legume de sezon (roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde), ca fel principal, fără garnitură de pâine”,  subliniază medicul Lumința Florea. 

2.  Friptura de miel/ ied la cuptor. „Dacă se folosește carne grasă, bine împănată cu grăsime, aceasta devine greu de digerat, cu un necesar crescut de sucuri digestive din partea stomacului și pancreasului. Conținut caloric aproximativ: 100 g friptură de miel = 260 kcal; 100 g friptura de ied =  220 kcal. 

Se poate servi la masa de prânz ca fel principal (o porție de 150 – 200 g), simplă  sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copți la cuptor sau orez simplu, fără pâine și alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau cu o salată de murături”, spune medicul Lumința Florea pentru Gândul.

3. Ouă umplute. ”Maioneza în combinație cu galbenușul oului generează un stres de digestie pancreatic și hepatic ridicat. Conținut caloric – ½ ou   =  90 – 100 kcal.

Se poate servi dimineața, fără pâine, cu brânză și eventual cu o bucată de friptură rece (rămasă de la o masă anterioară) sau un mezel slab și multe legume de sezon (roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde)”, spune medicul Lumința Florea. 

4. Friptura de curcan la cuptor. „Este o alternativă dietetică pentru răsfățul culinar de sărbătoare. Conținut caloric aproximativ: 100 g friptură de curcan = 160 – 170 kcal. 

Se poate servi la masa de prânz (o porție de 200 – 250 g), simplă sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copți la cuptor sau orez simplu, fără pâine și alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau o salată de murături”, afirmă medicul pentru Gândul.

5. Sarmale tradiționale de porc/ curcan/ vită. „Făcute cu carne de porc grasă și eventual și cu un adaos suplimentar de slănină sau afumătură aduc un aport caloric mare și o digestie dificilă, cu un efort pancreatic mare. Conținut caloric: 100 g sarmale de porc = 100 kcal sau 100 g sarmale de curcan/ vită = 70 kcal.

Se pot mânca la masa de prânz, ca fel principal, cu smântână degresată 10% sau iaurt gras 4 – 5%, preferabil fără garnitură de pâine sau mămăligă”, spune Lumința Florea pentru Gândul.

6. Salata de Boeuf cu carne de curcan/ vită. „Periculoasă prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou și ulei care stă la baza rețetei tradiționale a maionezei. Conținut caloric: 100 g salată de Boeuf = 100 kcal (dacă este făcută cu maioneză light)”, spune medicul specialist în diabet și nutriție Lumința Florea .

Se poate consuma la masa de dimineață sau prânz (alături de brânză sau ouă fierte) sau ca fel principal, fără garnitură de pâine.

7. Cozonacul dietetic. „Cu un conținut redus de zahăr, nucă, rahat, este prăjitura de care sufletește legăm tradițiile noastre de Paste sau de Crăciun și pe care în mod sigur o vom regăsi pe orice masă de sărbătoare. O rețetă tradițională de cozonac, cu umplutură generoasă de nucă, rahat, stafide poate aduce  între 350 – 650 kcal/ 100 g. Conținut caloric în varianta dietetică: 100 g cozonac  =  275 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineață (maxim o porție de 150 -200 g), împreună cu  o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente”, spune medicul Lumința Florea de la clinica Pro Vita pentru Gândul.

8. Pasca cu brânză și stafide – dietetică. „Fără blat sau foietaj, care aduce un aport caloric important, doar cu un amestec de brânză de vaci, ouă, zahăr și condimente aromatizante, poate fi o alternativă dietetică la pasca tradițională. Conținut caloric: 100 g pască cu zahăr =  170 – 180 kcal;  100 g pasca cu îndulcitor = 130 – 140 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineață (maxim o porție de 200 – 250 g), împreună cu  o cana de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente”, precizează medicul Luminița Florea pentru Gândul.

 

Citește și