Persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani, cu cele mai ridicate concentrații de omega-3 în organism, trăiesc în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele cu cele mai scăzute concentrații de omega-3, un acid gras conținut mai ales de carnea anumitor specii de pești, precum somonul, informează AFP.
Astfel, acești adulți în vârstă care mănâncă pește cu regularitate beneficiază de o reducere cu până la 27% a riscului general de mortalitate și de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirmă cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Universitatea de Stat din Washington.
„Preparatele din pește, bogate în acizi grași, sunt considerate de multă vreme o hrană sănătoasă, dar puțin cercetători au evaluat până acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sănătății adulților în vârstă”, a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.
„Rezultatele acestui studiu confirmă importanța pe care o are o concentrație suficientă de omega-3 în sânge pentru sănătatea cardiovasculară. Ele ne lasă să credem că, mai târziu în viață, aceste binefaceri ar putea să prelungească viața cu mai mulți ani”, a adăugat el.
Cercetătorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulți de peste 65 de ani în Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sănătatea cardiovasculară, de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH).
Participanții la acest studiu proveneau din trei state americane (Carolina de Nord, Maryland și Pennsylvania) și aveau în general o stare bună de sănătate, la începutul studiului.
Cercetătorii americani au încercat să identifice efectele acizilor grași asupra sănătății, examinând o serie de biomarkeri din sângele adulților care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de pește.
Ei au putut astfel să evalueze efectele potențiale pe care le are un consum regulat de pește asupra mai multor cauze de mortalitate.
Studiul a fost publicat în versiunea online a revistei Annals of Internal Medicine.