Președintele CNAS a precizat că pacienții cu hepatită C primesc degeaba medicamente foarte scumpe dacă nu le administrează corect.
El a explicat că dacă nu se respectă întocmai schema de tratament stabilită de medic atunci pacientului nu i se face niciun serviciu prin faptul că i s-a prescris un medicament de ultimă generație.
În acest context, Vasile Ciurchea a precizat că ia în calcul introducerea unei clauze care să oblige pacientul să suporte o parte importantă din costul medicamentelor dacă nu ia tratamentul atunci când îi prescrie medicul și conform indicațiilor acestuia.
„Poate că sună prea dur sau cinic dar dacă nu iei medicamentele la următorul tratament va trebui să contribui cu un procent important’, a spus președintele CNAS.
Managerul Spitalului Sânta Maria din Capitală, Narcis Copcă, a precizat că în astfel de cazuri statul ar trebui să nu se mai îngrijească de acești pacienți, adică să aplice aceeași politică funcțională în alte state din străinătate.
Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș Adrian Străinu Cercel a explicat că administrarea tratamentului pentru hepatică C este foarte strictă și trebuie să se facă cu foarte mare atenție, pentru că, în caz contrar, virusul ar putea deveni mutant, iar acest lucru ar duce într-un timp mult mai scurt la ciroză hepatică.