Prețul medicamentelor a explodat în România. Care este principala cauză a scumpirilor

Publicat: 21 06. 2022, 15:44
Actualizat: 21 06. 2022, 15:45

Prețurile ridicate la alimente și servicii se reflectă anul acesta și în costul medicamentelor, care s-au scumpit chiar și cu 50%. Astfel, banalul sirop de tuse pentru copii sau medicamentele pentru digestie și picăturile de nas ne costă mai mult. De vină sunt taxele mari, spun producătorii de medicamente.

Deși sunt medicamente uzuale, care nu necesită prescripție de la medic, prețul materiilor prime a crescut, la fel și transportul acestora din Asia în România, spune Simona Cocoș, președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice în România.

”Vorbim de medicamentele fără prescripție medicală. Producătorii au întâmpinat creșteri au toate materialele folosite în producția medicamentelor.

Materiile prime care crescut între 20-60%, a crescut transportul cu 300% din Asia către România a materiilor prime. Producătorii au întâmpinat probleme majore pentru că prețul medicamentelor este fix, este reglementat de ministerul Sănătății și în plus față de prețul care este cel mai mic din Europa producătorii plătesc o altă taxă de 28% pentru pastilele compensate”, a declarat aceasta.

Iar cel mai mare pericol este ca anumite medicamente ieftine de pe piață să dispară, mai spune ea.

”Aproape toate medicamentele au prețul crescut. Pericolul cel mai mare este să dispară anumite medicamente ieftine de pe piață. Nu vor mai fi aduse în România din motive comerciale.

Cele mai afectate de creșterea de preț sunt medicamentele cu preț mic între 5-50 lei. Cei mai afectați vor fi pacienții cronici care sunt nevoiți să ia medicamente zilnic”, a explicat acesata, citată de antena3.ro.

Medicamentele generice cu preţuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare

De saemenea, medicamentele generice cu preţuri mici sunt penalizate de o taxa clawback mai mare cu 8% decât prevede legea. Asta înseamnă că sunt afectaţi atât pacienţii cât şi producătorii de medicamente. România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul, dar şi diversitatea medicamentelor generice.

În ultimele şase luni producătorii de medicamente generice din România au fost grav afectaţi de creşterile alarmante de preţuri. Pentru a veni în ajutorul pacienţilor, precum şi a producătorilor de medicamente, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România vine cu soluţii.

Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani în ţara noastră este de șase ori mai mic decât în Germania și de 4 ori mai mic în comparație cu Polonia.

Medicamentele generice și biosimilare, deși au o importanță majoră pentru sistemul naţional de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare. Mai mult, în ţara noastră nu se încurajează prescrierea acestor medicamente la fel ca în restul ţărilor europene, nemaifiind astfel sustenabile, iar cei care au de suferit sunt pacienţii.