Prima măsură pentru a preveni cancerul
Mai multe studii care au documentat gradul de prevenire a riscului de apariție a cancerului în rândul oamenilor care consumă produse proaspete și ocolesc alimente precum carnea roșie și cea procesată. Majoritatea acestor teste s-a concentrat pe adulți. Totuși, se știe că promotorii cancerului apar încă de la vârste fragede, incluzând aici atât genele, cât și expunerea în copilările la o serie de substanțe cancerigene.
Acesta este motivul pentru care Maryam Farvid, cercetător în cadrul spitalului din Massachusetts, a lansat, alături de colegii ei, o cercetare în rândul adolescenților, pentru a arăta cum poate afecta dieta lor riscul de apariție a cancerului. Cercetătorii au distribuit un chestionar unui număr impresionant de asistente.
90.000 de asistente au completat chestionarul care conținea întrebări legate de obiceiurile alimentare pe care le aveau în adolescență. Astfel, oamenii de știință au constatat un risc cu 25% mai scăzut de apariție a cancerului la femeile care au declarat că în timpul adolescenței consumau fructe chiar și de trei ori pe zi, în comparație cu cele care consumau puține fructe sau deloc.
Anumite astfel de alimente au fost identificate ca oferind o mai bună protecție împotriva cancerului, în special al cancerului de sân. Merele, bananele și strugurii sunt asociați unei reduceri semnificative a risculurilor, în timp ce consumul de portocale și napi ajută adulții să lupte împotriva acestei maladii.
Merele, bananele și strugurii conțin fibre, recunoscute pentru beneficiile aduse în prevenția cancerului. De asemenea, ei conțin flavonoide, care acționează precum antioxidanții în ceea ce privește distrugerea celulelor cu risc cancerigen. Napii și portocalele conțin, de asemenea, un antioxidant puternic, vitamina C.
„Acest studiu este menit să releve importanța pe care alimentația avută în adolescență o manifestă asupra sănătății fetelor la maturitate. De asemenea, acest studiu dorește să atragă atenția asupra școlilor care ar trebui să ofere elevilor șansa de a consuma mai multe fructe și legume în cadrul meselor de la școală”, a explicat medicul Farvid.