Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți

Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți
Publicat: 06/06/2013, 22:31
Actualizat: 28/09/2018, 02:53

Primele patru vieți au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiți, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania și Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Ministerulu Sănătății a anunțat, joi, lansarea oficială în România a campaniei de comunicare pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice „Donează o șansă la viață”, organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.

Prin intermediul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, un număr de patru vieți au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiți, a anunțat medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.

Până acum, în Registru au fost înscrise peste 1.000 de persoane.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Sănătății și înființată prin Hotărâre de Guvern în 2009, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.

Una dintre activitățile de bază ale Registrului o constituie organizarea și menținerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și, în același timp, cu pacienții care au nevoie de un transplant.

Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu, și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice și furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în țară, cât și în străinătate.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el, însă își poate desfășura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie.

În aceste condiții, a subliniat dr. Dragomirișteanu, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Persoanele înscrise în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat și donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din rețeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată, reprezentând un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață.

Pentru mai multe informații despre donarea de celule stem hematopoietice, poate fi contactat Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unul dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Beneficiarii Registrului sunt copiii și adulții din România, diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Aceștia au șansa, cu ajutorul Registrului, de
a găsi mai rapid și mai ușor donatorii, atât în țară cât și în străinătate. În plus, a arătat directorul RNDVCSH, pacienții nu vor mai fi obligați să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, așa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.

„Avantajul unui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potențiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a mai spus dr. Dragomirișteanu.

Instituția RNDVCSH se bucură de recunoașere la nivelul comunități internațonale în domeniu și lucrează la standarde internaționale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a îndemnat populația să doneze voluntar, pentru că numai așa pot fi salvate mai multe vieți. „Cu acest registru, scurtăm perioada de așteptare, mai ales că sunt afecțiuni în care pacienții luptă cu timpul. Sunt boli greu controlabile, iar așteptarea lor nu ar trebui să depășească două luni de zile”, a declarat Pană, care a ținut să-i felicite pe toți cei care s-au implicat în organizarea instituției.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?