Principala cauză a sindromului ovarelor polichistice, afecțiunea responsabilă pentru infertilitate
Pentru o perioadă îndelungată, specialiștii au considerat că boala începe în ovare, dar o nouă cercetare sugerează că afecțiunea începe din creier. Conform Science Alert, afecțiunea s-ar putea instala în creierul fetelor înainte ca acestea să se fi născut.
O echipă de cercetători din cadrul Universității Lille din Franța a ajuns la un rezultat uimitor ce sugerează că sindromul se dezvoltă atunci când un hormon produs de către ovare interacționează cu o serie de neuroni din creierul mamei.
Această interacțiune duce la apariția unei serii de efecte ce distrug enzimele din placentă și în cele din urmă, provoacă sindromul ovarelor polichistice la urmași. Având în vedere că sindromul este ereditar, teoria ar putea explica acest lucru.
Sindromul ovarelor polichistice cuprinde o serie de simptome asociate dezechilibrelor hormonale. Femeile cu această afecțiune pot lua rapid în greutate, dezvoltă chisturi mari pe ovare, au dificultăți la ovulație, acnee, păr facial, depresie și menstruații abundente.
Majoritatea tratamentelor pentru sindrom sunt limitate și cuprind medicamentație hormonală. Însă chiar și după administrarea tratamentului, femeile sunt predispuse să dezvolte afecțiuni cardiovasculare, infertilitate sau diabet de tip 2.