Problema gravă cu care se confruntă 95% din populația lumii. 6,1 milioane de oameni mor anual din cauza unei crize căreia nu i se găsește o rezolvare
Poluarea aerului este o problemă majoră la nivel mondial, iar oamenii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare se lovesc de aerul poluat atât în casă, cât și în afara ei.
Criza calității aerului a câștigat o mai mare atenție din partea autorităților la nivel global, odată cu cuantificarea mai exactă a impactului pe care poluarea aerului îl are asupra populației.
În total, această problemă este responsabilă pentru moartea a 6,1 milioane de persoane din întreaga lume în anul 2016, cel mai mare contribuție la această tragedie având-o poluarea aerului din afara locuințelor (4,1 milioane de decese).
Problema se agravează odată cu urbanizarea rapidă a populației, astfel că decesele la nivel global asociate poluării aerului ambiental au crescut cu 19,5 procente, de la 3,3 milioane câte se înregistrau în 1990.
Aceste cifre arată că poluarea aerului a devenit a patra cea mai importantă cauză de deces dintre toate problemele de sănătate, fiind depășită doar de tensiunea arterială, problemele de nutriție și de fumat.
Pentru realizarea raportului au fost folosite diverse tehnologii, incluzând aici datele culese prin satelit și monitorizarea poluării, explicând, astfel, impactul pe care poluarea o are la nivel global.
Poluarea aerului este un amestec complex de particule și gaze care diferă de la regiune la regiune și chiar de la un oraș la altul, care este măsurată cu ajutorul unui indice special PM2.5, care indică nivelul de poluare.
Raportul estimează că șapte miliarde de oameni, adică 95% din populația totală a Pământului, trăiesc în zone în care indicele depășește limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății.
Cel mai afectat continent este Asia, cu India și China numărând peste 50% dintre decesele globale provocate de poluarea aerului ambiental.