Acest lucru se întâmplă majorității persoanelor. Se estimează că în jur de 70 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu această problemă. Cercetătorii consideră că acest sindrom este cea mai gravă afecțiune cauzată de locul de muncă a secolului XXI, potrivit The Guardian.
Dacă pentru noi nu se mai pot face multe lucuri, ar trebui, cel puțin, să ne educăm copiii în așa fel încât să dezvolte o relație corectă cu computerul.
Un studiu făcut asupra unui număr de 642 de studenți din Iran cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani a demonstrat că aproximativ 70% dintre tinerii care se încadrează în această categorie de vârstă petrec mai mult de două ore pe zi în fața calculatorului. Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu au declarat că au probleme cu vederea și au dureri de cap, iar aceste probleme se agravau în cazul celor care sufereau de miopie sau hipermetropie.
Aceste probleme apar din cauza faptului că ochii sunt mai solicitați atunci când citesc informațiile de pe ecranul calculatorului, având în vedere că imaginile de pe computer sunt formate din pixeli. Ochii trebuie să focuseze, să se relaxeze și apoi să focuzeze din nou pentru a putea citi acești pixeli. Acest lucru conduce la suprasolicitarea mușchilor oculari.
De asemenea, atunci când lucrăm la calculator, nu clipim la fel de des cum o facem în mod normal, deci ochii nu mai sunt la fel de bine hidratați și de aici senzația de iritare. Există anumite ecrane care conțin filtre speciale pentru stoparea acestui efect negativ asupra ochilor, însă în mare parte, monitoarele nu conțin aceste filtre.
În ceea ce privește distanța pe care trebuie să o păstrăm față de monitor, aceasta trebuie să fie cuprinsă undeva între 46-66cm. De asemenea, este mult mai bine să privim la un monitor care se află cu 10-13cm mai jos decât ochii noștri, distanță măsurată în raport cu centrul ecranului monitorului.