Prima pagină » Sănătate » Problemele sistemului de sănătate din Europa, sub lupa OMS. Progresele din ultimii ani nu sunt suficiente

Problemele sistemului de sănătate din Europa, sub lupa OMS. Progresele din ultimii ani nu sunt suficiente

Problemele sistemului de sănătate din Europa, sub lupa OMS. Progresele din ultimii ani nu sunt suficiente
Bolile cardiovasculare, obezitatea și puțina atenție acordată alimentației sunt, în continuare probleme acute ale Europei, în domeniul sănătății. Chiar dacă în ultimii ani au fost făcute destul de multe progrese în această direcție, departamentul european al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat lansarea unui nou plan de acțiune pentru lupta împotriva bolilor netransmisibile. În ultima perioadă, rata mortalității cauzată de bolile cardiovasculare continuă să scadă, trendul descendent în cazul incidenței fumatului continuă să scadă, iar consumul de alcool cunoaște și el o cădere însemnată.

În ciuda acestor tendințe îmbucurătoare, la nivel european există încă diferențe semnificative între diversele grupuri de țări și populațiile acestora. Totuși, OMS se teme că în scurt timp, Europa va cădea sub obiectivele globale privind reducerea consumului de tutun și în ceea ce privește activitatea fizică, cu menținerea obezității printre problemele majore.  

„Cunoaștem faptul că managerierea corectă a bolilor netransmisibile poate aduce progrese importante în ceea ce privește sănătatea la nivel general. Acțiunile pe care le implementăm astăzi vor arăta dacă țările sunt capabile să obțină succese în ceea ce privește atingerea obiectivelor privind dezvoltarea durabilă. Oamenii care vor muri la vârsta mijlocie în 2030 sunt tinerii de astăzi. Trebuie să luăm măsuri rapide dacă vrem să ne prelungim speranța de viață”, a declarat directorul OMS Europa, Zsuzsanna Jakab. 

Ea a menționat importanța luptei pentru ținerea sub control a bolilor cardiovasculare, principala cauză de moarte prematură la nivelul Europei. Reducerea acestor riscuri necesită o concentrare profundă în ceea ce privește nivelul populației, controlul consumului de alcool, reducerea consumului de sare și grăsimi saturate și al alimentației în general.

Mai jos găsiți principalele recomandări lansate de OMS pentru Europa:

– o mai bună gestionare a acțiunilor de detectare și control asupra factorilor care conduc la apariția presiunii arteriale și a creșterii colesterolului în cazul populației; aceste afecțiuni sunt, în prezent, diagnosticate și tratate corespunzător la o mică parte din populație. 

– dezvoltarea unor programe dedicate recuperării pacienților care au suferit accidente vasculare, infarct sau alte probleme de ordin cardiovascular; în cazul lor, sunt foarte importante și acțiunile de prevenție post-traumatică

–  rezolvarea problemelor privind diagnosticarea și tratarea rapidă a cancerului, în condițiile în care 30-40% dintre cazurile de cancer din Europa de est sunt diagnosticate într-un stadiu în care tratamentul nu mai poate da rezultate

 

Citește și