Alimentul preferat de mulți români nu este sănătos pentru creier, avertizează, chiar de 1 Mai, medicul Vlad Ciurea.
Profesorul Vlad Ciurea nu le recomandă românilor să consume mici sau carne de porc în cantități industriale.
„Acele mâncăruri superbe, mititei și așa mai departe…numai la marile sărbători. Carnea de porc nu ne face bine pentru creier…dar toate lucrurile cu măsură. Marele dușman sunt dulciurile.”, a completat Prof. Vlad Ciurea.
Micii și carnea de porc reprezintă două elemente tradiționale ale bucătăriei românești, bune la toate sărbătorile. Pe de altă parte, celebrul „grătar” vine cu minusuri pentru sănătate.
Micii sau mititeii, în denumirea lor, sunt un preparat obținut prin amestecarea cărnii de porc cu condimente, cum ar fi usturoiul, cimbru, piper și boia de ardei. Aceștia sunt apoi măcinați și mulați în formă de cârnați, urmând să fie gătiți la grătar sau fripți. Chiar dacă sunt apreciați pentru gustul lor bogat și aromat, micii pot fi, totuși, considerați alimente bogate în calorii și grăsimi, desigur, dacă sunt consumați fără discernământ.
În privința valorii nutritive, micii reprezintă o sursă de proteine de înaltă calitate, necesare pentru menținerea și refacerea țesuturilor din corp, scrie realitatea.net.
Din păcate, conținutul lor ridicat de grăsimi saturate și colesterol poate fi considerat o mare problemă pentru sănătatea inimii, în special în cazul consumului excesiv.
Ar fi potrivit ca în locul cărnii de porc să mai mâncăm și carne mai slabă, de pui, de curcan sau chiar de pește.
Carnea de porc este o sursă bogată de proteine, dar și de grăsimi cu nemiluită. Astfel, riscăm să ne confruntăm cu boli cardiovasculare și nu numai.
Se recomandă gătirea ei sănătoasă, cum ar fi prin fierbere, coacere sau grătar, în loc de prăjire sau „arderea” excesivă.