Prima pagină » Sănătate » Proiect CNAS: Medicii pot încheia contracte cu casele de asigurări indiferent de numărul pacienților

Proiect CNAS: Medicii pot încheia contracte cu casele de asigurări indiferent de numărul pacienților

Proiect CNAS: Medicii pot încheia contracte cu casele de asigurări indiferent de numărul pacienților
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În cazul asistenței medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabilește pe unități administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanți ai caselor de asigurări de sănătate și ai direcțiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului județean al medicilor de familie și ai asociației profesionale județene a medicilor de familie. Comisia stabilea și numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Prin noile reglementări au fost eliminate și prevederile referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.

Potrivit CNAS, această reglementare vizează accesul în sistem a medicilor tineri, stimularea concurenței și dezvoltarea unui mediu concurențial normal, care să încurajeze performanța și să conducă la creșterea calității actului medical.

Medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenție de furnizare de servicii medicale pentru trei luni, considerată necesară pentru întocmirea listei, la finalul acestei perioade încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care și-a constituit-o până la data încheierii contractului. În urma desființării comisiei, stabilirea zonelor, a localităților deficitare din punctul de vedere al existenței medicilor de familie se face de către reprezentanții casei de asigurări de sănătate și ai direcției de sănătate publică.

Schimbarea medicului de familie se va face doar pe baza cardului național de asigurări sociale de sănătate și a cererii de înscriere prin transfer, conform modelului și condițiilor prevăzute în norme.

Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conștiință, refuză cardul național, ori pentru persoanele cărora li se va emite card național duplicat, precum și pentru copiii cu vârsta între zero și 18 ani, schimbarea medicului de familie se va putea face pe baza cererii de înscriere prin transfer. Prin aceste noi prevederi s-a urmărit îmbunătățirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie.

Fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per capita, respectiv per serviciu medical se determină astfel: din fondul aferent asistenței medicale primare pentru trimestrul respectiv se scade venitul cabinetelor medicale în care își desfășoară activitatea medicii de familie nou-veniți într-o localitate, pentru o perioadă de trei luni, timp în care medicul de familie are încheiată o convenție de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, și se repartizează 20 la sută pentru plata per capita și 80 la sută pentru plata per serviciu. În prezent, plata este 50 la sută per capita și 50 la sută per serviciu.

CNAS motivează că este nevoie de acestă schimbare pentru că majorarea procentului alocat pentru plata per serviciu are în vedere plata în funcție de performanță, respectiv interesarea medicilor de familie în acordarea de servicii medicale asiguraților, care să conducă la reducerea morbidității și mortalității și la îmbunătățirea calității vieții și creșterea satisfacției pacientului. Printre aceste servicii sunt supravegherea gravidei și copilului prin controale periodice, consultațiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultațiile de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor.

Citește și