Pubertatea precoce, o problemă a secolului XXI. Care sunt factorii care conduc la apariția acesteia

Publicat: 29 10. 2017, 16:39

Prima menstruație din viața unei fete se numește menarhă, iar vârsta medie de apariție este de 12 ani. Atunci când semnele de pubertate (sânii și părul pubian) apar înainte de 8 ani, iar menarha înainte de 9 ani, ne confruntăm cu o pubertate precoce.

Astăzi. vârsta de apariție a menarhei este în scădere, ceea ce este îngrijorător. În secolul 19 vârsta medie de apariție a primei menstruații era de 17 ani, iar la mijlocul secolului 20 de13-14 ani.

Medicul ginecolog Erna Stoian explică pentru CSID care sunt factorii care conduc la apariția pubertății precoce, când sunt necesare analizele și care poate fi tratamentul.

Pubertatea preoce pare să fie legată de creșterea riscului de diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare și chiar cancer (în timpul vieții adulte).

Tipuri de pubertate precoce:

Pubertatea precoce centrală este și cea mai frecventă. Procesul este identitic cu cel al pubertății normale, dar apare mai devreme. Glanda hipofiză începe să secrete hormoni hipofizari sexuali, care stimulează ovarele să producă estrogeni. Aceștia sunt răspunzători de apariția semnelor sexuale secundare, cum ar fi dezvoltarea sânilor.

Citește continuarea în CSID!