Prima pagină » Sănătate » Raed Arafat: Se fac ANGAJĂRI în sănătate

Raed Arafat: Se fac ANGAJĂRI în sănătate

Raed Arafat: Se fac ANGAJĂRI în sănătate
Aproximativ 3.800 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, majoritatea sunt pentru spitalele din subordinea autorităților locale, astfel că urmează organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora, a anunțat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generală a CMR.

Aproximativ 3.800 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, majoritatea sunt pentru spitalele din subordinea autorităților locale, astfel că urmează organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora, a anunțat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generală a CMR.

Raed Arafat a precizat că odată cu deblocarea posturilor, angajările se fac unu la unu, adică pleacă o persoană, se angajează alta, și nu unu la șapte, respectiv angajarea unei persoane numai dacă pleacă alte șapte, cum s-a întâmplat din 2009 și până la deblocarea posturilor.

În legătură cu creșterea veniturilor în sistemul sanitar, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății a spus că o decizie în acest sens poate fi luată de Ministerul de Finanțe.

Raed Arafat a recunoscut că lipsa personalului medical este o problemă mare nu numai în România, dar și în toată Europa.

„Lipsa de medici este o realitate foarte mare nu numai la noi, ci în toată Europa. Până în 2020, în Europa lipsa de lucrători sanitari va ajunge la aproximativ un milion”, a precizat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR).

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

„E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația la un spital și venim repede cu o cisternă cu apă. Umblăm cu mașina de pompieri sau cu SMURD-ul ca să intrăm doar în situații de urgență”, a spus Ponta, în ședința de Guvernul.

Ministerul Sănătății și CNAS analizează în prezent situația fiecărui spital în parte, urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX că ordonanța de urgență care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor, va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunțat blocarea activității, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanța de urgență nr. 47 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuția anului curent, cu excepția celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanțare a proiectelor derulate prin programe naționale”.

Ordonanța vizează și spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunțat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcționarea spitalelor, situație care pune unitățile sanitare în situația de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

Premierul Victor Ponta declara, în iulie, că medicii trebuie scoși de sub titulatura de bugetari, noțiune care a căpătat conotații negative în ultimii ani.

„Dacă un medic este foarte bun, trebuie să poți să-l plătești mai bine. Dacă ai nevoie, astăzi, de o asistentă sau de o femeie de serviciu, nu poți să intri pe regulile cu unu la șapte (de angajare-n.r.), că astăzi ai nevoie. Mor oamenii în spital dacă nu-l angajezi. Noi am pus o haină rigidă pe sănătate, unde este vorba de vieți de oameni și unde e vorba de luat decizii imediat”, spunea Ponta.

Șeful Guvernului preciza că spitatele rămân instituții publice, dar cadrele medicale trebuie scoase de sub reglementarea rigidă aplicată ideii de bugetar.

Citește și