În 2013, au existat 198 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial și 584.000 de decese, adaugă OMS într-un raport prezentat într-o conferință de presă. 90% din cazuri sunt înregistrate în Africa, precizează organizația, conform France Presse, scrie Agerpres.
Mai mult decât atât, în 2013, 437.000 de copii din Africa au murit înainte de a împlini cinci ani din cauza paludismului, potrivit agenției ONU.
25 aprilie este Ziua mondială de luptă contra malariei , amintește OMS, precizând că cel puțin trei sferturi din decesele cauzate de paludism se înregistrează în rândul copiilor mai mici de 5 ani.
În 2013, un singur copil din cinci afectați de malarie în Africa a primit tratament, 15 milioane de femei însărcinate nu au primit nicio doză recomandată pentru prevenirea bolii și aproximativ 278 milioane de oameni de pe același continent nu dispun de nicio plasă tratată cu insecticide, echipamentul de bază pentru a lupta împotriva bolii, relevă OMS.
„De Ziua mondială de luptă împotriva malariei, marcată la 25 aprilie, trebuie să recunoaștem că există o nevoie urgentă de a crește măsurile preventive și de a îmbunătăți testele de diagnostic”, a declarat dr. Hiroki Nakatani, director general adjunct la OMS, care se ocupă de boli tropicale, SIDA și tuberculoză.
În ceea ce privește prevenirea, OMS recomandă o combinație de terapii numită ACTS. În 2013, 392 de milioane de doze au fost distribuite în țările afectate de această boală, o creștere semnificativă față de 11 milioane de doze în 2005.
În pofida acestui efort, „milioane de oameni nu sunt încă tratați împotriva bolii, în primul rând pentru că nu au decât acces limitat la centrele de sănătate”, subliniază OMS.
Au fost puse la dispoziție teste de depistare rapidă, dar OMS estimează că un procent de aproape 40% dintre persoanele care ar putea avea malarie nu sunt încă supuse testelor în Africa.
Organizația recomandă ca grupurile cele mai vulnerabile, femeile însărcinate și copiii sub 5 ani să primească tratament preventiv.
Agenția a elaborat un nou plan strategic de luptă împotriva malariei, pentru perioada 2016-2030. Acest plan va fi prezentat statelor membre ale organizației în cadrul Adunării Generale anuale din 2015, programată pentru luna mai.
Malaria, cunoscută și sub numele de paludism sau friguri, este o boală parazitară infecțioasă transmisă de țânțarul anofel, care amenință să devină următoarea urgență globală în materie de sănătate, având în vedere rezistența la medicamente a unora dintre paraziții care o produc.