Orezul și mazărea sunt garniturile cel mai des menționate de medicii nutriționiști, atunci când recomandă o cură de slăbire. Au un aport caloric mic la 100 de grame, iar marele lor avantaj este că dau o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Specialiștii spun că 100 de grame de orez fiert au 130 de calorii, în timp ce aceași cantitate de mazăre fiartă are 64 de calorii.
Orezul reprezintă o sursă ideală de carbohidrați, nutrienți care asigură organimului energie pe o perioadă lungă de timp. În plus, orezul menține nivelul zahărului din sânge sub control. Medicii spun că orezul alb abundă în minerale, precum fierul și calciul, dar și în vitamine, în special cele din complexul B. Datorită aportului sărac de grăsimi saturate și colesterol rău, orezul este una dintre cele mai sănătoase opțiuni de nutriție.
Mazărea are un conținut ridicat de proteine, această legumă fiind ideală în perioada postului, atunci când sunt interzise alimentele de origine animală. Mai mult, mazărea este o sursă esențială de vitamina K, care activează calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Leguma este și o sursă importantă de acid folic și vitamina B6, substanțe importante pentru combaterea osteoporozei și arterosclerozei.
Mazarea conține și numeroase vitamine din complexul B: tiamina (B1), riboflavina (B2) și niacina (B3), la fel ca și orezul. Aceste vitamine ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați și proteine din organism.