RĂZBOIUL CALORIILOR: Ce îngrașă mai mult: 100 de grame de pâine proaspătă sau 100 de grame de pâine prăjită?

Publicat: 30 05. 2014, 14:42

Pâinea îngrașă la fel de mult, indiferent dacă este graham, de secară, albă sau prăjită, deși pâinea integrală și graham conțin de două ori mai multe fibre decât cea albă. Afirmația vine din partea medicului nutriționist Mihaela Bilic, care spune că 100 de grame de pâine albă proaspătă au 266 de calorii, la fel ca același gramaj de pâine prăjită: „Prin prăjire se pierde doar apa, dar caloriile rămân aceleași”, a explicat dr. Bilic.

Nutriționista spune că cea mai bună pentru organism este pâinea din făină integrală și din făină de secară, care, deși au un conținut caloric mai ridicat decât cea albă, oferă rapid senzația de sațietate.

Dr. Bilic mai precizează că pâinea albă conține de trei ori mai puține vitamine și oligoelemente, iar magneziu, calciu și fosfor – de cinci ori mai puțin – decât pâinea integrală. Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantități de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc și magneziu.