Prima pagină » Sănătate » RĂZBOIUL CALORIILOR. Ce îngrașă mai mult dintre 100 de grame de mici, hamburger, ciocolată, pâine sau mere

RĂZBOIUL CALORIILOR. Ce îngrașă mai mult dintre 100 de grame de mici, hamburger, ciocolată, pâine sau mere

RĂZBOIUL CALORIILOR. Ce îngrașă mai mult dintre 100 de grame de mici, hamburger, ciocolată, pâine sau mere
Procesul de slăbire nu presupune doar limitarea cantității de mâncare, spun experții, potrivit cărora calitatea unui aliment este mult mai importantă decât cantitatea pe care o mâncăm. Acesta este și motivul pentru care unele alimente sunt excluse din dietă atunci când vrem să scăpăm de câteva kilograme în plus.

Când vine vorba despre diete, trebuie să fim conștienți de un lucru: 100 de grame de hamburger nu vor avea niciodată aceeași cantitate de calorii precum 100 de grame de mici, orez, mazăre, mere, pere, ciocolată, înghețată sau pâine.

La prima vedere, pare același lucru, dar fiecare aliment are propria densitate calorică. Același lucru este valabil și în privința pâinii. Pe piață există mai multe sortimente de pâine: pâine albă, neagră, integrală, graham sau cu semințe. Fiecare sortiment în parte diferă nu doar în privința aportului de nutrienți pe care îl aduce organismului, ci și în privința caloriilor.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pentru gândul motivul pentru care aceeași cantitate din alimente diferite nu poate avea același număr de calorii.

Ce îngrașă mai mult: 100 de grame de mici sau 100 de grame de hamburger?

Micii sunt mai sănătoși decât hamburgerii și au mai puține calorii, spun medicii, care precizează că 100 de grame de mici au 200 de calorii, un mic având de regulă în jur de 80 de grame.

De cealaltă parte, 100 de grame de  hamburger poate ajunge și până la 400 de calorii, în condițiile în care acesta conține pâine, legume, sosuri și, uneori, chiar brânză. Un hamburger are în medie 200 de grame, astfel încât aportul caloric poate ajunge la 800 de calorii, fără a lua în calcul și caloriile cartofilor prăjiți, care însoțesc de obicei acest preparat fast-food.

Medicii spun că spre deosebire de hamburger, mititeilor le lipsesc chifla și sosurile bogate în aditivi alimentari și calorii. Un alt avantaj al micilor e că le lipsește bucata de brânză, des întâlnită în tot felul de sendvișuri cumpărate de la fast-food.

Ce îngrașă mai mult: ciocolata sau înghețata?

„Conținutul caloric mediu al înghețatei, fie că este vorba de varianta cu fructe, cu ciocolată sau vanilie este de 130-150 calorii la 100 de grame comparativ cu ciocolata, care are 350 calorii la 100 de grame”, precizează dr. Bilic.

Totuși, aportul caloric al înghețatei poate fi mai mare atunci când înghețata este mai grasă (10-12%) sau conține fructe uscate (nuci, alune) ori toppinguri, putând ajunge și la 220 de calorii la suta de grame. De aceea, este de preferat să evităm toppingul, pentru că el conține un sirop extrem de dulce și de caloric, echivalent cu o ciocolată topită sau cu o dulceață de fructe extrem de concentrată, mai adaugă nutriționistul.

Înghețata este dulcele cel mai puțin dăunător pentru siluetă, în special dacă este vorba de cea la cornet, cu vanilie și o glazură simplă de ciocolată. Combinația dintre lapte și zahăr determină o viteză de absorbție a zahărului în sânge mult mai mică decât în cazul altor dulciuri. Acest lucru face ca înghețata să se încadreze la limita dintre desert și produse cu amidon – adică mai aproape de cartofi, pâine și paste făinoase decât de ciocolată. Această absorbție lentă a zahărului din înghețată ne protejează împotriva depunerii caloriilor sub formă de kilograme în plus și ne asigură o creștere a glicemiei în sânge lentă și de lungă durată, corespunzătoare satisfacerii nevoii de zahăr pentru o perioadă de timp de cel puțin 2-3 ore”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Ce îngrașă mai mult: 100 de grame de orez sau 100 de grame de mazăre?

Orezul și mazărea sunt garniturile cel mai des menționate de medicii nutriționiști, atunci când recomandă o cură de slăbire. Au un aport caloric mic la 100 de grame, iar marele lor avantaj este că dau o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Specialiștii spun că 100 de grame de orez fiert au 130 de calorii, în timp ce aceași cantitate de mazăre fiartă are 64 de calorii.

Orezul reprezintă o sursă ideală de carbohidrați, nutrienți care asigură organimului energie pe o perioadă lungă de timp. În plus, orezul menține nivelul zahărului din sânge sub control. Medicii spun că orezul alb abundă în minerale, precum fierul și calciul, dar și în vitamine, în special cele din complexul B. Datorită aportului sărac de grăsimi saturate și colesterol rău, orezul este una dintre cele mai sănătoase opțiuni de nutriție.

Mazărea are un conținut ridicat de proteine, această legumă fiind ideală în perioada postului, atunci când sunt interzise alimentele de origine animală. Mai mult, mazărea este o sursă esențială de vitamina K, care activează calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Leguma este și o sursă importantă de acid folic și vitamina B6, substanțe importante pentru combaterea osteoporozei și arterosclerozei.

Ce îngrașă mai mult: 100 de ml de bere cu alcool sau 100 de ml de bere fără alcool?

Nutriționiștii spun că berea nu are un conținut caloric foarte ridicat. Astfel, 100 de miligrame de bere cu alcool conțin 43 de calorii, în timp ce 100 de miligrame de bere fără alcool conțin 19 calorii.

Berea conține vitamine, minerale și fibre. O bere blondă de 330 de mililitri conține puțin sub un gram de fibre, iar una neagră – puțin peste un gram. Berea blondă conține, în general, vitamine din complexul B. De asemnea, o bere de 330 de mililitri conține mai mult calciu, magneziu și selenium (un antioxidant esențial) decât un pahar cu vin. Berea are un conținut bogat de magneziu, care împiedică formarea pietrelor la vezica biliară sau la rinichi. Datorită acestei calități, consumul unui pahar de bere pe zi scade riscul apariției pietrelor la rinichi cu 40 la sută.

Consumul moderat de alcool, însemnând o bere de 330 de mililitri pe zi pentru o femeie și două pentru un bărbat, a fost asociat și cu un risc scăzut de diabet de tipul 2 și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale la vârstnici.

Ce îngrașă mai mult: 100 de grame de mere vs 100 de grame de pere?

Merele și perele aduc o serie de beneficii organismului. Reduc colesterolul, previn pofta de dulce și protejează plămânii de efectele nocive ale fumatului. În privința aportului caloric, cele două fructe au cam aceași densitate. Astfel, 100 de grame de mere au 67 de calorii, în timp ce aceași cantitate de pere ajunge până la 79 de calorii.

În ciuda faptului că perele au o densitate calorică mai mare decât merele, nutriționista Mihaela Bilic spune că acestea sunt recomandate în curele de slăbire. Motivul? Para are cel mai scăzut indice glicemic dintre toate fructele, în ciuda gustului dulce, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. „Acest fruct este recomandat pacienților care suferă de diabet și persoanelor care țin cură de slăbire. În plus, fibrele solubile din compoziția acestuia previn pofta de dulce, reduc nivelul colesterolului și reduc senzația de foame, pentru că tranzitează lent stomacul”, completează dr. Bilic. Medicul susține că para este desertul perfect pentru obezi sau supraponderali.

De partea cealaltă, merele conțin diferite substanțe fitochimice benefice pentru sănătatea pulmonară. Nutriționiștii spun că merele ajută în lupta împotriva bolilor pulmonare și protejează plămânii împotriva efectelor fumatului.

Ce îngrașă mai mult: pâinea albă sau cea integrală?

Pâinea nu ar trebui eliminată din meniul zilnic. Recomandarea vine din partea nutriționiștilor, care spun că acest aliment conține vitamine, fibre și minerale esențiale organismului.

Diferența dintre pâinea albă și pâinea neagră există în ceea ce privește densitatea calorică, dar este una insesizabilă. Astfel, 100 de grame de pâine albă conțin 266 de calorii, în timp ce 100 de grame de pâine neagră conțin 249 de calorii.

Nutriționiștii mai precizează că pâinea albă conține de trei ori mai puține vitamine și oligoelemente, iar magneziu, calciu și fosfor – de cinci ori mai puțin – decât pâinea integrală. Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantități de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc și magneziu.

Pâinea este o sursă importantă de carbohidrați cu ardere lentă, fapt care ajută la menținerea constantă a glicemiei, și asigură energie organismului. Nutriționiștii spun că acest aliment trebuie mâncat cu moderație, deoarece îngrașă.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, recomandă cel mult două felii de pâine la fiecare masă principală, deoarece consumarea acesteia în cantități rezonabile este obligatorie într-o dietă echilibrată. „Pâinea îngrașă la fel de mult, indiferent dacă este graham, de secară, albă sau prăjită, deși pâinea integrală și graham conțin de două ori mai multe fibre decât cea albă. În plus, chiar dacă este prăjită, îngrașă la fel de mult ca pâinea proaspătă albă, pentru că prin prăjire se pierde doar apa, dar caloriile rămân aceleași”, spune dr. Bilic.

Citește și