Diferența între pâinea albă și pâinea neagră există în ceea ce privește densitatea calorică, dar este una insesizabilă. Astfel, 100 de grame de pâine albă conțin 266 de calorii, în timp ce 100 de grame de pâine neagră conțin 249 de calorii.
Nutriționiștii mai precizează că pâinea albă conține de trei ori mai puține vitamine și oligoelemente, iar magneziu, calciu și fosfor – de cinci ori mai puțin – decât pâinea integrală. Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantități de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc și magneziu.
Pâinea este o sursă importantă de carbohidrați cu ardere lentă, fapt care ajută la menținerea constantă a glicemiei, și asigură energie organismului. Nutriționiștii spun că acest aliment trebuie mâncat cu moderație, deoarece îngrașă.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, recomandă cel mult două felii de pâine la fiecare masă principală, deoarece consumarea acesteia în cantități rezonabile este obligatorie într-o dietă echilibrată.
„Pâinea îngrașă la fel de mult, indiferent dacă este graham, de secară, albă sau prăjită, deși pâinea integrală și graham conțin de două ori mai multe fibre decât cea albă. În plus, chiar dacă este prăjită, îngrașă la fel de mult ca pâinea proaspătă albă, pentru că prin prăjire se pierde doar apa, dar caloriile rămân aceleași”, spune dr. Bilic.