Recomandările doctorului Ciuhodaru pentru perioada caniculară: Care sunt cele mai vulnerabile categorii și cum ar trebui să se protejeze

Publicat: 27 06. 2021, 18:51
Actualizat: 27 06. 2021, 18:52
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Medicul Tudor Ciuhodaru explică ce trebuie să facă oamenii în zilele în care temeperaturile sunt caniculare, astfel încât să nu ajungă la spital în stare gravă.

Specialistul a explicat într-o intervenție la B1 TV ce măsuri trebuie să ia oamenii astfel încât să se protejeze împotriva caniculei și să nu ajungă în stare gravă la spital.

„Este clar că bine nu ne face căldura. Dovadă stă numărul mare de persoane care au ajuns ieri în Unitatea de Primire a Urgențelor din cauza caniculei. Tot mai mulți pacienți vin în stare critică, cu afecţiuni agravate de căldură. Trei pacienţi au ajuns chiar la Terapie Intensivă, după ce au fost expuși prelungit la soare”, a transmis medicul.

Care sunt simptomele epuizării termice

De asemenea, acesta a indicat și care sunt simptomele epuizării termice.

„Nici nopțile nu sunt mai răcoroase și în aceste condiții este depășită capacitatea organismului de termoreglare. Apar semnele alarmante ale epuizării termice și netratată la timp, se merge până la şoc termic şi chiar deces. Printre semnele de epuizare termică sunt transpirație excesivă dar ineficientă, pielea de găină, variația de tensiune arterială și tulburări de ritm cardiac, letargie, somnolență, mergându-se până la convulsii şi comă.

Cel mai afectați sunt copii, vârstnici, persoanele care au afecțiuni cardiovasculare, respiratorie sau neurologică, supraponderale și cu afecțiuni metabolice, cei care lucrează în soare, care sunt la agrement în aer liber, la mare, la piscină”, a completat Tudor Ciuhodaru.

Cum ar trebui să se protejeze oamenii

Totodată, specialistul le oferă oamenilor și câteva recomandări pentru a evita situațiile grave provocate de caniculă.

„Copiii nu trebuie lăsați în aer liber la orele amiezii, nici în mașină, bătrâni trebuie îndemnați să nu se deplaseze prin soare la orele amiezii. Să fim atenți şi ce mâncăm şi ce bem şi cum ne îmbrăcăm.

La capitolul hidratare, e nevoie de 1,5- 2l de apă, este exclus consumul de alcool, care vulnerabilizează, și consumul de băuturi carbogazoase, cu multă cofeină și zahăr, care ne poate deshidrata și vulnerabilizează în fața temperaturilor extreme. Trebuie să consumăm alimente uşoare, cum ar fi pepene.

Trebuie să evităm consumul de alimente grase. Este, de asemenea, contraindicat să gătiţi sau să folosiţi paratele de bucătărie care se încălzesc la orele amiezii, când temperaturile din casă cresc”, a mai explicat medicul.