Recomandările specialiștilor din sănătate în ceea ce privește frigul extrem. Cum să evităm îmbolnăvirile sau chiar decesul

Recomandările specialiștilor din sănătate în ceea ce privește frigul extrem. Cum să evităm îmbolnăvirile sau chiar decesul
Publicat: 28/02/2018, 14:04

Dintre efectele adeverse asupra sănătății, cauzate de expunerea prelungită la frig, MS precizează că multe sunt respiratorii, precum: secreții nazale, respirație dificilă, respirație șuirătoare și tuse. În ceea ce privește efectele cardiovasculae, cele mai întâlnite sunt durerea toracică și aritmie (palpitații).

Potrivit specialiștilor, circulația periferică este foarte afectată de temperaturile scăzute, prin modificări de culoare ale pielii degetelor și picioarelor, durere, amorțeală, senzație de gâdilare. De asemenea, la nivel musculo-scheletal, afecțiunile se manifestă prin durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mișcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară. Potrivit MS, care citează raportul OMS, din punct de vedere dermatologic, afecțiunile sunt mâncărime, erupție cutanată (bubițe), piele palidă sau roșie, umflături.

Potrivit surselor citate, din cauza frigului extrem, se pot manifesta afecțiuni și leziuni grave, precum astm bronșic, boli pulmonare obstructive cronice, infecții, boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare fenomenul Raynaud,sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita, urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică sau hipotermie.

„Mortalitatea totală în majoritatea populațiilor este mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt: boala coronariană, accidentele cerebrovasculare și afecțiunile respiratorii, iar persoanele cele mai afectate de vremea rece sunt vârstincii, sugarii, copiii și adolescenții, persoanele care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, sau iau anumite medicamente sau sunt subnutrite. Situația economică și socială a persoanelor și a familiilor joacă, de asemenea, un rol important: Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați”, se arată în raportul publicat de MS.

Foarte afectate de vremea rece sunt și persoanele care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile, care pot suferi o expunere la frig mai mare. Potrivit medicilor, aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat.

În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig.

Potrivit specialiștilor OMS, citați de MS, măsurile generale de pregătire pentru iarnă includ activități precum: „ne asigurăm că locuințele sunt bine izolate, ferestrele și perdelele sunt închise corespunzător și verificăm conductele de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior; ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate; ne vaccinăm împotriva gripei (după recomandarea medicului nostru de familie care ne poate vaccina gratuit dacă ne încadrăm în grupa la risc); pentru locuințele care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate, ne construim rezerve de alimente, apă și medicamente; suntem pregătiți să gestionăm situații ca întreruperile în furnizarea căldurii, electricității și / sau altor servicii”, se arată în raportul OMS.

Totodată, pentru evitarea afecțiunilor cauzate de temperaturile extreme, trebuie avute în vedere următoarele: trebuie acordată multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie; silocitaea de sfaturi de la medicii de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicie informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente; persoanele care se expun la frig trebuie să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să-și acopere mâinile, picioarele și capul; trebuie să consume mese calde, sificientelichide și este necesară evitarea băuturilor reci, a alcoolului și a tutunului.

De asemenea, sunt recomandate exerciții fizice, dar cu grijă deosebită atunci când antrenamentul se desfășoară afară. Se evită totodată statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp.

„Dacă utilizați combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat.Să fiți precauți când folosiți radiatoare și pături electrice. Să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feții sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare)”, se mai arată în raportul privind recomandările în perioadele cu temperature extrem de scăzute.

Tags:
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor