Recomandările specialiștilor din sănătate în ceea ce privește frigul extrem. Cum să evităm îmbolnăvirile sau chiar decesul

Recomandările specialiștilor din sănătate în ceea ce privește frigul extrem. Cum să evităm îmbolnăvirile sau chiar decesul
Publicat: 28/02/2018, 14:04

Dintre efectele adeverse asupra sănătății, cauzate de expunerea prelungită la frig, MS precizează că multe sunt respiratorii, precum: secreții nazale, respirație dificilă, respirație șuirătoare și tuse. În ceea ce privește efectele cardiovasculae, cele mai întâlnite sunt durerea toracică și aritmie (palpitații).

Potrivit specialiștilor, circulația periferică este foarte afectată de temperaturile scăzute, prin modificări de culoare ale pielii degetelor și picioarelor, durere, amorțeală, senzație de gâdilare. De asemenea, la nivel musculo-scheletal, afecțiunile se manifestă prin durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mișcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară. Potrivit MS, care citează raportul OMS, din punct de vedere dermatologic, afecțiunile sunt mâncărime, erupție cutanată (bubițe), piele palidă sau roșie, umflături.

Potrivit surselor citate, din cauza frigului extrem, se pot manifesta afecțiuni și leziuni grave, precum astm bronșic, boli pulmonare obstructive cronice, infecții, boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare fenomenul Raynaud,sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita, urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică sau hipotermie.

„Mortalitatea totală în majoritatea populațiilor este mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt: boala coronariană, accidentele cerebrovasculare și afecțiunile respiratorii, iar persoanele cele mai afectate de vremea rece sunt vârstincii, sugarii, copiii și adolescenții, persoanele care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, sau iau anumite medicamente sau sunt subnutrite. Situația economică și socială a persoanelor și a familiilor joacă, de asemenea, un rol important: Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați”, se arată în raportul publicat de MS.

Foarte afectate de vremea rece sunt și persoanele care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile, care pot suferi o expunere la frig mai mare. Potrivit medicilor, aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat.

În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig.

Potrivit specialiștilor OMS, citați de MS, măsurile generale de pregătire pentru iarnă includ activități precum: „ne asigurăm că locuințele sunt bine izolate, ferestrele și perdelele sunt închise corespunzător și verificăm conductele de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior; ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate; ne vaccinăm împotriva gripei (după recomandarea medicului nostru de familie care ne poate vaccina gratuit dacă ne încadrăm în grupa la risc); pentru locuințele care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate, ne construim rezerve de alimente, apă și medicamente; suntem pregătiți să gestionăm situații ca întreruperile în furnizarea căldurii, electricității și / sau altor servicii”, se arată în raportul OMS.

Totodată, pentru evitarea afecțiunilor cauzate de temperaturile extreme, trebuie avute în vedere următoarele: trebuie acordată multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie; silocitaea de sfaturi de la medicii de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicie informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente; persoanele care se expun la frig trebuie să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să-și acopere mâinile, picioarele și capul; trebuie să consume mese calde, sificientelichide și este necesară evitarea băuturilor reci, a alcoolului și a tutunului.

De asemenea, sunt recomandate exerciții fizice, dar cu grijă deosebită atunci când antrenamentul se desfășoară afară. Se evită totodată statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp.

„Dacă utilizați combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat.Să fiți precauți când folosiți radiatoare și pături electrice. Să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feții sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare)”, se mai arată în raportul privind recomandările în perioadele cu temperature extrem de scăzute.

Tags:
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și...
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai părerea și...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...