Prima pagină » Sănătate » Reducerea infecțiilor din spitale începe de la curățenie, o muncă prost plătită

Reducerea infecțiilor din spitale începe de la curățenie, o muncă prost plătită

Reducerea infecțiilor din spitale începe de la curățenie, o muncă prost plătită
Specialiștii care se ocupă de prevenirea și controlul infecțiilor din spitale susțin că reducerea numărului de cazuri începe de la partea de curățenie, unde se prestează o muncă prost plătită dar care, de fapt, este fundația serviciilor medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI), Sergiu Sîngeorzan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la prima conferință la nivel național despre prevenirea infecțiilor, că este nevoie și de materiale de curățenie de calitate.

„Infecțiile din spitale pot fi reduse printr-o bună educație a tuturor, atât a pacienților, cât și a personalului medical. În primul rând ar trebuie să cunoaștem modul în care putem să lucrăm cu echipele de curățenie din spitale, pentru că, din păcate, sunt cele mai prost plătite, deși, de fapt, sunt fundația serviciilor medicale. Dacă, din start, acești angajați nu își fac treaba fiind prost plătiți, vor munci de mântuială. Dacă acest lucru nu se schimbă, va fi foarte greu să reducem infecțiile, fiind nevoie de motivarea personalului, dar și de folosirea unor materiale de curățenie de calitate. Un dezinfectant dat peste o suprafață necurățată corespunzător nu are efect. Un alt aspect important este comunicarea dintre departamentele unui spital, dintre personalul medical dintr-o specialitate cu altul din altă specialitate, pentru că prevenirea și controlul infecțiilor nu ține de o singură specialitate. Nu doar epidemiologul face acest lucru”, a spus Sîngeorzan.

Potrivit acestuia, un alt element important în reducerea infecțiilor din spitale este raportarea cazurilor, în condițiile în care mai sunt unități medicale unde raportarea este deficitară.

„Aceste infecții trebuie raportate, nu ascunse, pentru că altfel nu le putem controla. Indicatorii pe care îi stabilesc managerii de spitale pot fi mai relaxați, la fel cum și direcțiile de sănătate publică trebuie să fie mai permisive. Una este ce se vede din birou și alta este activitatea dintr-un spital. Ar fi nevoie inclusiv de work-shop-uri, care ar fi benefice, la care să participe specialiștii din spitale și cei din DSP-uri. Acest lucru i-ar ajuta pe cei din DSP-uri să înțeleagă cum funcționează lucrurile în spitale, iar specialiștii din spitale ar înțelege modul de control, pentru a se ajunge la o normalitate și la o raportare corectă a infecțiilor”, a declarat președintele APCI, care este medic epidemiolog la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

La prima conferință de la Cluj-Napoca despre prevenirea infecțiilor organizată de APCI cu tema „Abordarea prezentului pentru modelarea viitorului” participă peste 260 de specialiști din țară și străinătate- medici și asistenți medicali care lucrează în specialități precum Serviciul de Prevenire și Control a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, Bloc Operator, secții chirurgicale, secții de boli infecțioase, laborator microbiologie, dar sunt prezenți și manageri și directori medicali ai unor spitale.

 

 

Citește și