Prima pagină » Sănătate » REGIM PENTRU DIABETICI. Lista alimentelor benefice pentru diabetici

REGIM PENTRU DIABETICI. Lista alimentelor benefice pentru diabetici

REGIM PENTRU DIABETICI. Lista alimentelor benefice pentru diabetici
Lista alimentelor benefice pentru diabetici

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet crește de la an la an, avertizează medicii nutriționiști. Statisticile de specialitate arată că incidența acestei boli a atins un număr record la nivel mondial, iar jumătate dintre oamenii suspectați că ar suferi de această boală nu sunt încă diagnosticați.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul celor diagnosticați cu diabet s-a ridicat la 382 milioane de pacienți câți erau luați în evidență în 2013, de la 371 milioane de pacienți câți erau în 2012.

Prognozele pe viitor sunt și mai sumbre. OMS trage un semnal de alarmă în acest sens și prognozează că până în 2030 se va ajunge la 592 milioane de persoane diagnosticate cu această boală. La noi în țară sunt luați în evidență în jur de 2 milioane de persoane diagnosticate cu această afecțiune.

Nutriționiștii spun că bolnavii de diabet au nevoie de un regim adecvat bolii lor. „Alimentația acestor pacienți trebuie să fie diversificată și regulată: 3 mese principale și 2 gustări pentru a preveni hipoglicemia și pentru a menține nivelul glucozei în sânge cât mai constant”, a declarat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist și autoarea cărții „Sănătatea are gust”.

Nutriționista a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul diabeticilor.

● Fulgii de ovăz conțin fibre solubile care încetinesc absorbția glucozei din alimente. Acestea scad necesarul de insulină și micșorează nivelul colesterolului din sânge.

● Fasolea boabe, mazărea, lintea și năutul sunt bogate în proteine, carbohidrați complecși și fibre solubile care cresc lent glicemia în sânge.

● Perele, merele și gutuile conțin multă pectină, o fibră solubilă care se transformă în gel și scade absorbția zahărului din tubul digestiv.

● Pâinea integrală, orezul brun, pastele sau cerealele integrale sunt bogate în fibre insolubile, dar mai ales în zinc și crom necesare pentru sinteza și eficiența insulinei.

● Fructele de mare sunt bogate în minerale și mai ales în crom, cu rol important în sinteza insulinei.

● Peștele gras (somonul, sardinele, macroul și tonul) îmbunătățește controlul glicemiei, profilul lipidic din sânge și scade riscul de boli cardiovasculare datorită conținutului de acizi grași Omega 3.

● Cafeaua conține potasiu, magneziu și antioxidanți care îmbunătățesc răspunsul celulelor la acțiunea insulinei. Consumul regulat de cafea se pare că scade cu 30-50% riscul apariției diabetului.

Citește și