Manifestările tusei, în cazul copiilor
Tusea poate fi umedă sau seacă. Tusea umedă, cu expectorație, este cel mai probabil cauzată de o formă de infecție, în vreme ce tusea uscată poate fi cauzată de o simplă iritație (provocată de funingine, de fum sau eventual de catarul asociat cu o răceală); ori poate fi declanșată de astm.
Când să apelați la medic, dacă tușesc copiii
În primele două săptămâni de manifestare, tusea poate provoca mai multe probleme decât mai târziu. Nu numai că bebelușii au căile aeriene foarte fine, dar tusea lor este relativ slabă și nu poate expulza germenii sau substanțele iritante din interiorul acestor căi.
Cereți asistență medicală în cazul unui sugar dacă:
Tusea ține mai mult de câteva zile
Tusea este însoțită de temperatură mare
Bebelușul nu mai mănâncă
Vi se pare că bebelușul se simte rău în orice alt mod
În cazul copiilor mai mari, mergeți la medic dacă:
Copilul se simte rău din cauza tusei
Copilul tușește mai ales noaptea sau când face efort
Tusea a început după un episod de sufocare (e posibil ca micuțul să fi inhalat un corp străin, cum ar fi o alună, o mărgelușă sau o bomboană)
Tusea care urmează unei răceli durează mai mult de o săptămână
Câteva remedii naturale împotriva tusei seci:
Infuzia de pătlagină: 1 linguriță plantă uscată la 200 ml apă.
Decoctul din ceapă: se fierbe o ceapă mare albă în 500 ml apă timp de aproximativ 10 – 15 minute (în final rămâne jumătate de lichid) și când se răcește se adaugă miere. Se bea câte puțin de-a lungul zilei.
Tusea umedăsau productivă este de obicei însoțită de mucus și secreții aflate la nivelul traheei și plămânilor. Ea contribuie la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior.
Atât în cazul tusei expectorante, cât și în cazul celei seci, specialiștii recomandă evitarea anumitor alimente care pot irita căile respiratorii și declanșa un acces puternic de tuse: produsele foarte picante sau condimentate, preparatele care conțin oțet, sucurile carbogazoase, alcoolul sau fumatul. De asemenea, tratamentul recomandat pentru tusea umedă trebuie să faciliteze eliminarea mucusului și să dilueze fluidele pentru o înlăturare mai rapidă a secrețiilor.
Câteva remedii naturale împotriva tusei productive:
Infuzia din muguri de pin: se obține din două lingurițe de muguri la o cană cu apă clocotită și se beau două – trei căni în timpul zilei.
Infuzia din flori de tei: o linguriță de flori uscate la 200 ml apă clocotită și se beau doua – trei căni pe zi.
Ceaiul de cimbrișor este recunoscut pentru proprietățile sale expectorante și antiseptice: se infuzează o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită și se beau 2 căni în timpul zilei.
Alte remedii contra tusei:
Tinctura de propolis în combinație cu miere: câte 10 – 30 de picături (după vârstă) amestecate cu una-două lingurițe de miere (sau în puțin ceai cald din plante medicinale) luate de 2 – 3 ori pe zi.
Pentru calmarea tusei: suc de ridiche neagră în amestec cu miere de albine (se găsește gata preparat în magazine) se administrează după vârstă atât copiilor cât și adulților.
Mai multe informații despre combaterea tusei pe CSID