VIDEO | Revin măștile de protecție? Ministrul Sănătății: „Sfatul meu este să le utilizeze în interior”
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat, luni, într-o conferință de presă, ca masca să fie purtată de persoanele care călătoresc cu avionul sau cu autobuzul.
„Dumneavoastră vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obișnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisibilitatea e mai redusă”, a spus Rafila.
Conform sursei citate, cele mai multe cazuri COVID-19 din ultima săptămână au fost înregistrate în Capitală, urmată de județele Cluj și Brașov.
„Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației. Exemplele personale sunt bune. Apropo de cazuri: circa o treime din ultima săptămână au fost în București, 2000 și ceva de cazuri. Apoi Cluj și Brașov. E clar că Bucureștiul rămâne epicentrul. Din această cauză și primele măsuri sunt luate aici”, a conchis Rafila.
Măștile de protecție vor fi folosite în spitale
Ministrul a anunțat și că măștile de protecție vor fi folosite în spitale pentru a preîntâmpina răspândirea infecțiilor nosocomiale.
Purtarea măștii de protecție în interiorul unităților medicale este inclusă în legislația privitoare la protecția pacienților în spitale. De aceea, Alexandru Rafila i-a informat pe reprezentanții direcțiilor de sănătate că trebuie să aplice prevederea.
De asemenea, în perioada următoare vor fi informați despre acest lucru și managerii spitalelor din țară.
Este vorba despre „utilizarea măștii în interiorul spitalelor pentru preîntâmpinarea răspândirii nosocomialelor”, a explicat ministrul Sănătății, citat de Mediafax.
Totodată, angajații ministerului au făcut o statistică privitoare la centrele de tratament ambulatoriu din întreaga țară și au constatat că acestea au cantitățile necesare de antivirale.
„Vârful valului ar putea fi atins în august”
Ministrul Sănătăţii a mai spus, în același context, că vârful valului de infectări cu SARS-CoV-2 în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul Uniunii Europene.
Rafila a menţionat că există două scenarii privind evoluţia viitoarelor infectări. Potrivit primei variante, vârful valului ar urma să fie atins între 7 şi 10 august, iar conform celui de-al doilea scenariu, vârful va fi atins spre sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, cu un total de aproximativ 10.000 de cazuri zilnice.
„Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Din ceea ce am citit, şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Noi avem un decalaj de circa două săptămâni faţă de restul Uniunii Europene şi din cauza asta un scenariu probabil rezonabil o să fie între 14-21 august, dar acestea sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament, pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil şi la care principala caracteristică din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilităţii. Din fericire, cu scăderea patogenităţii”, a spus ministrul.