Prima pagină » Sănătate » Rezultatele unui studiu care îi îngrijorează pe părinți: medicamentele pentru bebeluși conțin aditivi potențial periculoși

Rezultatele unui studiu care îi îngrijorează pe părinți: medicamentele pentru bebeluși conțin aditivi potențial periculoși

Rezultatele unui studiu care îi îngrijorează pe părinți: medicamentele pentru bebeluși conțin aditivi potențial periculoși
Aproximativ 66% dintre nou-născuții din Europa care au primit o serie de medicamente comune au fost expuși la acțiunea unor aditivi potențial periculoși, potrivit unui studiu realizat recent în Estonia, informează Reuters.

Studiul nu a analizat dacă bebelușii au avut efectiv de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar dacă ei au fost expuși la anumiți excipienți – substanțe inactive incluse în multe produse – care au fost asociați cu apariția unor efecte secundare toxice la nou-născuții tratați.

„Multe dintre ingredientele potențial dăunătoare din medicamente sunt esențiale pentru stabilitatea și siguranța acestora, de exemplu, pentru a face medicamentul să se dizolve sau să oprească bacteriile să se dezvolte”, sau pot chiar să extindă durata de utilizare a acestora, a precizat coordonatorul studiului, Georgi Nellis, medic la Spitalul Universitar Tartu din Estonia.

Cercetătorii au observat câteva diferențe regionale în privința numărului de bebeluși care au fost expuși la fiecare dintre cei opt excipienți analizați, ceea ce sugerează faptul că anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele piețe zonale.

Cercetătorii au analizat datele referitoare la administrarea de medicamente în 89 de unități de terapie intensivă neonatală din 21 de țări europene, pentru o zi, în 2012. Ei s-au concentrat pe excipienții potențial dăunători asociați cu o serie de efecte secundare negative, de la disfuncții renale și hepatice și până la afecțiuni ale sistemului nervos central și diaree.

Aditivii analizați au fost următorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoați, zaharină, sorbitol, etanol și clorură de benzalconiu.

Dacă aceste substanțe sunt administrate în doze foarte mari, ele pot cauza afecțiuni grave, chiar fatale, însă medicamentele din tratamentele neonatale conțin de regulă doze mult mai mici.

În total, 726 de nou-născuți au primit 2.199 de rețete pentru 562 de medicamente conținând 246 de ingredienți activi.

Bebelușii născuți prematur au avut nevoie de mai multe medicamente.

Doar 27% dintre medicamente conțineau unul dintre excipienții avuți în vedere de cercetători, însă medicamentele conțin numeroși alți excipienți comuni, iar 456 dintre cei 726 de nou-născuți au fost expuși la cel puțin una dintre aceste substanțe.

Bebelușii au fost expuși cel mai adesea la parabeni, o clasă de conservanți care se găsesc și în produsele cosmetice. Mai puțin de 10% dintre bebeluși au fost expuși la sorbitol, etanol și clorură de benzalconiu.

Situația din Europa este similară cu aceea din America de Nord, afirmă autorii studiului.

Studiul a fost publicat în numărul de săptămâna trecută al British Medical Journal.

Citește și