Statisticile arată că acest exces al consumului de sare este responsabil de câteva zeci de mii de accidente cardiovasculare, cele mai multe fiind mortale.
Consumul excesiv de sodiu antrenează probleme legate de retenția de apă. Unele consecințe sunt de ordin estetic, pe de o parte, femeile care prezintă retenție de apă pot face celulită, pe de altă parte, poate apărea o deshidratare a țesuturilor care accelerează îmbătrânirea pielii, chiar în maniera în care acesta este produsă de către soare sau de fumat. Seara acționează deopotrivă și la nivelul țesuturilor interne, făcându-le să-și piardă elasticitatea naturală, crescând astfel riscul de a dezvolta edeme, hipertensiune arterială și accidente cu potențial letal. A fost demonstrat că un consum ridicat de sare poate duce, la anumite persoane, la apariția insuficienței cardiace sau renale. De asemenea, s-a stabilit o legătură între consumul excesiv de sare și apariția osteoporozei, dar și a anumitor cancere digestive. Persoanele care suferă de inflamații dezvoltă o sensibilitate la consumul excesiv de sare”, precizează medicul Sirețeanu pentru Gândul.
În general, cei care prezintă antecedente de tulburări cardiovasculare și hipertensiune ar trebui să o consume cu precauție. „Nu este recomandată o absență totală a sării din alimentație. Sodiul, care este prezent în mod natural în organism, este benefic în doze mici și trebuie consumat cu moderație, la fel ca și zahărul, grăsimile sau alcoolul.
Pentru a funcționa corect, corpul are nevoie de un aport de minim 2 g de sare, persoanele care nu consumă sare putând dezvolta carențe ce ar putea afecta, printre altele, buna funcționare a rinichilor. Sarea din alimentație este în permanență absorbită în tubul digestiv, ajungând astfel la nivelul sângelui, iar excesul este filtrat și eliminat la nivel renal, odată cu surplusul de apă. Excesul de sare produce sete, deoarece echilibrul hidric al organismului este perturbat .
Consumul zilnic recomandat de sare este de până la 7 g, chiar dacă acesta variază în funcție de diferiți factori precum vârsta și starea de sănătate. Trebuie reamintit faptul că majoritatea aportului de sare provine din alimente”, adaugă medicul George Sirețeanu.