Echipa de specialiști de la Harvard School of Public Health a precizat că nivelurile ridicate ale poluării au legătură cu dublarea cazurilor de autism. Medicii au explicat că micile particule, care ajung din plămâni în sânge, ar putea fie de vină pentru majorarea riscului autismului. Aceștia au mai spus că femeile însărcinate ar trebui să minimizeze riscul expunerii la aerul poluat. Poluarea aerului este cu siguranță dăunătoare pentru organismul uman. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 3,7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat, informează bbc.com.
Studiul publicat în lucrarea Environmental Health Perspectives a investigat legăturile care există între poluare și autism. Doctorii au studiat 245 de copii cu autism și 1.522 de copii care nu suferă de această afecțiune. Analizând expunerea la poluare a fetusului în timpul sarcinii, pe baza adresei mamei, cercetătorii au concluzionat că nivelul de poluare a fost mai ridicat în cazul copiilor cu autism.
Cea mai puternică legătură s-a manifestat în cazul particulelor foarte fine de praf mineral, cărbune și alte elemente dăunătoare, care intră în sânge și afectează corpul uman. Din cercetare nu rezultă însă clar că poluarea cauzează autismul, deoarece mai sunt și alți factori la mijloc.
„Este plauzibil din punct de vedere biologic, planceta este acolo pentru a asigura nivelul de nutrienți pentru fetus, dar substanțele chimice care intră în corpul mamei vor afecta dezvoltarea acestuia”, a declarat profesorul Frank Kelly, directorul grupului de cercetare a mediului din cadrul King’s College London.