Prima pagină » Sănătate » Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas
Riscul de formare a cheagurilor de sânge în cazul persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale poate fi redus cu ajutorul unui nou dispozitiv special asemănător unui ceas, economic și ușor de folosit, relatează telegraph.co.uk.

Aparatul funcționează pe bază de baterii, este confortabil, economic și ușor de folosit. Sistemul de sănătate publică din Marea Britanie a aprobat deja folosirea dispozitivului medical.

Rolul său este de a stimula circulația sângelui în venele din picioare, iar efectul său este similar cu cel al mersului, în proporție de 60%, chiar dacă pacienții nu se mișcă.

Medicul Indira Natarajan, directorul departamentului de neuroștiințe de la Royal Stoke University Hospital, din Staffordshire, unul dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie, a efectuat o cercetare pentru a stabili dacă dispozitivul poate avea efecte în cazul celor care au suferit un accident vascular cerebral. Medicul a descoperit că aparatul este util celor care nu pot tolera compresia pneumatică intermitentă, o varianta standard de tratament în cazul cheagurilor de sânge.

Cercetarea sa, care a presupus testarea dispozitivului pe 219 pacienți, a scos la iveală faptul că toți cei care au folosit noua tehnică nu au mai prezentat cheaguri sangvine la trei luni după externare. Rezultatele au fost mai bune comparativ cu cele raportate de persoanele cărora le-au fost prescrisă compresia: dintre cei 463 de voluntari care au folosit tratamentul clasic, 11 au înregistrat probleme de sănătate după ieșirea din spital.

Natarajan a explicat că formarea de cheaguri de sânge în picioare reprezintă una dintre complicațiile majore ale accidentelor vasculare cerebrale, acestea putând fi fatale dacă ajung în plămâni, unde pot cauza embolism.

„Aproximativ 30% dintre pacienți nu pot folosi aparate de compresie pneumatică intermitentă, care pun presiune pe mușchii gambei. Ei nu pot folosi acest tratament standard dintr-o varietate de motive, precum ulcerele la picior, pielea crăpată sau edeme. Mulți dintre oameni își dau seama că un manșon care exercită presiune asupra piciorului îi împiedică să doarmă. Aparatul va rezolva aceste probleme. El este asemănător pe jumătate cu un ceas de mână, care poate fi plasat în exteriorul articulației genunchiului”, a declarat medicul.

 

Citește și