Studiul, realizat de National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, arată că adolescenții ale căror mame nu au mâncat carne în timpul sarcinii prezintă un risc crescut de depedență la diverse substanțe.
De fapt, ei sunt mai predispuși consumului de alcool, de canabis și fumatului, decât sunt cei de-o vârstă cu ei ale căror mame au consumat carne în timpul sarcinii.
Totuși, autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat că este nevoie de cercetări suplimentare înainte de tragerea unor concluzii definitive.
În cadrul cercetării citate au fost monitorizați aproximativ 15.000 de copii născuți în zona Bristol între 1991 și 1992 și s-a realizat comparația între copiii mamelor vegetariene și cei al mamelor care consumau carne.
Au fost evaluați 5.246 de copii, cu o vârstă medie de 15.5 ani.
În urma evaluării, cercetătorii au descoperit o legătură între vegetarianismul din timpul sarcinii și riscul crescut de depedență de diverse substanțe în cazul copiilor născuți de acele mame.
În contextul în care renunțarea la carne a devenit tot mai populară în rândul populației, specialiștii atrag atenția asupra acestor concluzii, care, deși nu sunt finale, ar trebui să le pună pe gânduri pe femeile vegetariene care doresc să rămână însărcinate.
De asemenea, autorul principal al studiului, Joseph Hibbeln, susține că, deși femeile sunt de multe ori sfătuite să reducă consumul de carne, acest lucru poate cauza deficiențe de nutriție în cazul fătului, care ar putea afecta dezvoltarea creierului în cazul micuțului.
Pentru a reduce acest risc, femeile vegetariene însărcinate nu trebuie neapărat să înceapă să mănânce carne, ci este recomandat ca ele să aibă grijă să consume suficienți nutrienți care se găsesc în carne și pește, cum ar fi vitamina B12, vitamina D și fier. Aceste substanțe pot fi asimilate prin intermediul alimentelor vegetariene special create.