Prima pagină » Sănătate » RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”
Riscul la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

De multe ori, românii decid să refolosească uleiul pentru prăjit. Fie că o fac pentru a economisi bani, fie, pur și simplu, din obișnuință, acest lucru pune sănătatea în pericol.

Potrivit unui nou studiu, reutilizarea, mai ales dacă este făcută în mod repetat, a aceluiași ulei pentru prăjire, crește riscul de afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson.

Medicul Simona Carniciu a explicat, la Antena3, care sunt efectele nocive ale uleiului refolosit asupra sănătății umane.

„Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.

În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui.

De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă”, spune specialistul.

Cum putem, totuși, refolosi uleiul

Potrivit sursei citate, uleiul poate fi refolosit, dar doar în anumite condiții:

  • păstrat departe de sursele de căldură și de lumină, altfel va oxida sau va râncezi
  • temperatura de prăjire nu trebuie să depășească 180 de grade Celsius
  • alimentele trebuie prăjite în cantități mici, între 150 și 200 de grame pe litru de ulei
  • friteuza trebuie acoperită pentru a evita contactul cu oxigenul care duce la alteare mai devreme decât ar trebui
  • uleiul refolosit nu trebuie să se răcească de tot între reprizele de gătit
  • uleiul alterat trebuie schimbat când capătă o nuanță roșiatică, face spumă, nu se mai încălzește aproape deloc

Uleiul de măsline este stabil până în 115°. La fel şi uleiul de sâmburi de struguri. Uleiul de palmier, floarea soarelui şi cel de porumb până la temperaturi cuprinse între 200-220°. Pentru cartofi, putem folosi uleiul de palmier sau floarea soarelui. Pentru o omletă, putem folosi uleiul de măsline sau chiar untul sau untura.

Sursa foto: Envato Elements

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
Ce boală are Dan Petrescu, de fapt? Motivul real pentru care s-a topit pe picioare
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum