Prima pagină » Sănătate » RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

RISCUL la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”
Riscul la care ne expunem atunci când refolosim uleiul pentru prăjit. „Afectează creierul”

De multe ori, românii decid să refolosească uleiul pentru prăjit. Fie că o fac pentru a economisi bani, fie, pur și simplu, din obișnuință, acest lucru pune sănătatea în pericol.

Potrivit unui nou studiu, reutilizarea, mai ales dacă este făcută în mod repetat, a aceluiași ulei pentru prăjire, crește riscul de afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson.

Medicul Simona Carniciu a explicat, la Antena3, care sunt efectele nocive ale uleiului refolosit asupra sănătății umane.

„Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.

În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui.

De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă”, spune specialistul.

Cum putem, totuși, refolosi uleiul

Potrivit sursei citate, uleiul poate fi refolosit, dar doar în anumite condiții:

  • păstrat departe de sursele de căldură și de lumină, altfel va oxida sau va râncezi
  • temperatura de prăjire nu trebuie să depășească 180 de grade Celsius
  • alimentele trebuie prăjite în cantități mici, între 150 și 200 de grame pe litru de ulei
  • friteuza trebuie acoperită pentru a evita contactul cu oxigenul care duce la alteare mai devreme decât ar trebui
  • uleiul refolosit nu trebuie să se răcească de tot între reprizele de gătit
  • uleiul alterat trebuie schimbat când capătă o nuanță roșiatică, face spumă, nu se mai încălzește aproape deloc

Uleiul de măsline este stabil până în 115°. La fel şi uleiul de sâmburi de struguri. Uleiul de palmier, floarea soarelui şi cel de porumb până la temperaturi cuprinse între 200-220°. Pentru cartofi, putem folosi uleiul de palmier sau floarea soarelui. Pentru o omletă, putem folosi uleiul de măsline sau chiar untul sau untura.

Sursa foto: Envato Elements

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și