Prima pagină » Sănătate » Riscul operației de ovarectomie. Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani

Riscul operației de ovarectomie. Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani

Riscul operației de ovarectomie. Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani
Îndepărtarea ovarelor, procedură denumită în medicină ovarectomie, ar putea conduce la creșterea riscului de dezvoltare a cancerului colorectal, potrivit rezultatelor unui studiu recent.

În unele situații, cum ar fi aceea în care pacienta suferă de cancer, îndepărtarea ovarelor nu poate fi evitată. Totuși, tot mai multe femei au apelat la histerectomie ca metodă de prevenire a instalării cancerului ovarian. 

Studiul, publicat în Revista Britanică de Chirurgie, citat de The New York Times, a urmărit evoluția a 195.973 de femei din Suedia care au apelat la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor, fie din pricina cancerului, fie pentru a evita apariția acestei boli în perioada 1965 – 2011. După 18 ani, în rândul participantelor la studiu s-au înregistrat 3.150 de cazuri de cancer colorectal. Acest număr raportat la incidența acestui tip de cancer în populația generală, este cu aproape 30% mai mare.

Oamenii de știință au arătat, de asemenea, că rata apariției cancerului colorectal a fost mai mică în cazul femeilor tinere și foarte ridicat în primii patru ani după operația de ovarectomie.  

Îndepărtarea ovarelor atrage după sine și alte riscuri, din pricina scăderii nivelului hormonului androgen. Astfel, această procedură este asociată și osteporozei sau scăderii apetitului sexual.

Medicii recomandă ca operațiile de îndepărtare a ovarelor să se facă doar atunci când la nivelul lor sunt identificate formațiuni anormale. Acest tip de intervenție chirurgicală nu ar mai trebui făcut dacă nu există un risc clar de apariție a cancerului ovarian. 

 

Citește și