Femeile care folosescu produsele autobronzante prezintă un risc crescut de a se confrunta cu probleme de fertilitate sau de a aduce pe lume copii cu afecțiuni congenitale. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică și Servicii de Sănătate din cadrul Universității George Washington, din Washington DC.
Oamenii de știință susțin că mai toate produsele de înfrumusețare conțin un „cocktail” de substanțe chimice care ne pun sănătatea în pericol, notează Daily Mail.
Potrivit savanților, cosmeticele conțin substanțe cancerigene, printre care se numără formaldehida și nitrozamine, substanțe care provoacă iritații, dar și compuși care duc la apariția diabetului, a obezității și a infertilității.
Din punctul de vedere al experților, cremele sau loțiunile autobronzante sunt cele mai periculoase produse de înfrumusețare, deoarece acestea se aplică pe întreaga suprafață a pielii. Odată aplicate, substanțele toxice intră în sânge și pot duce chiar la deteriorarea AND-ului, mai arată Daily Mail.
Mai jos puteți regăsi lista substanțelor toxice din cosmetice care ne pun sănătatea în pericol.
â— Lauril sulfatul de sodiu (SLS) este un ingredient des întâlnit în săpunuri și șampoane, cu rol în curățarea pielii. Substanța este folosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. SLS însă poate acționa prea dur, distrugând bariera naturală de grăsime a pielii, determinând astfel apariția dermatitei de contact.
â— Phenolul sau acidul carbolic este o substanță des întâlnită în cremele de corp. Această substanță este responsabilă de apariția convulsiilor, a problemelor circulatorii și chiar a insuficienței respiratorii.
â— Unele creme hidratante pot conține, sub numele de vaselină sau parafină, un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol, ale căror denumiri de pe etichete conțin prefixele „propyl” sau „methyl”. Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfel eliminarea toxinelor din corp.
â— Toluenul și formaldehida sunt substanțe nocive des întâlnite în oja sau lacul de unghii. Potrivit specialiștilor, aceste substanțe pot produce reacții alergice tegumentare.
â— Parfumul este o altă substanță care poate duce la apariția dermatitelor, datorită efectului de uscare a pielii. Se recomandă citirea cu atenție a etichetei produsului și evitarea săpunurilor care conțin parfum.
â— Parabenii sunt substanțe cu rol de conservare, folosite în majoritatea produselor cosmetice. Alergiile la parabeni sunt relativ rare, însă unele produse conțin mai multe tipuri de astfel de substanțe, ceea ce duce la deteriorarea pielii. În plus, studiile de specialitate au demonstrat că parabenii cresc riscul apariției cancerului.
â— Un efect similar, de favorizare a apariției tumorilor cancerigene, îl are și aluminiul care intră în compoziția deodorantelor și antiperspirantelor. Sărurile de aluminiu și zirconiu din compoziția deodorantelor blochează glandele sudoripare și reduc pentru câteva ore cantitatea de transpirație de la nivelul pielii. Totuși, din cauza aluminiului care se absoarbe prin piele, deodorantele și antiperspirantele care conțin acest element pot contribui la apariția tumorilor mamare.