Prima pagină » Sănătate » Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite
Cartofii prăjiți și friptura ar trebui mâncate cu moderație de femeile însărcinate. Un studiu al cercetătorilor americani arată că gravidele care mănâncă zilnic prăjeli prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestațional, boală care predispune la nașteri premature.

Femeile însărcinate ar trebui să renunțe la cartofi prăjiți și la alte tipuri de prăjeli pe toată perioada sarcinii. Recomandarea vine din partea cercetătorilor de la Universitatea Harvard, care au constatat că gravidele care obișnuiesc să mănânce astfel de preparate prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestațional. Această boală, lăsată netratată, predispune la naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate corporala mare, notează site-ul Imaginea mea.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu care a durat 10 ani și la care au participat peste 15.000 de femei gravide. Voluntarele au răspuns la o serie de întrebări cu privire la dieta lor și stilul de viață, inclusiv dacă au fumat în perioada sarcinii, cât de des au mâncat alimente prăjite, carne, fructe, legume și câte lichide au băut, in special apă, de la o zi la alta.

Concluzia arată că femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite de șapte ori pe săptămână prezintă un risc cu 88% mai mare să dezvolte diabet gestațional, spre deosebire de cele care obișnuiesc să mănânce cartofi prăjiți sau friptură cel puțin o dată pe săptămână.

Alimentele prăjite luate de 4-6 ori pe săptămână cresc riscul de diabet cu 16%. De asemenea, boala poate să apară la femeile gravide trecute de vârsta de 25 de ani, care au probleme cu greutatea sau care au un istoric familial de diabet zaharat.

Cercetătorii spun că alimentele prăjite generează producerea de substanțe chimice care pot dăuna capacității organismului de a controla nivelul de zahăr din sânge. Mai mult, în timpul gătitului, distribuția acizilor grași trans pot perturba acțiunea insulinei.

Citește și