Riscurile la care te expui dacă îți pui un diagnostic cu ajutorul internetului

Riscurile la care te expui dacă îți pui un diagnostic cu ajutorul internetului
Publicat: 18/07/2012, 09:30
Actualizat: 18/07/2012, 09:30

Din lipsă de timp suntem tentați să ne punem singuri diagnostic, fără a apela la sfaturile unui medic. Ceea ce este și mai grav e că și pe copii ii tratăm după același principiu.

Medicii avertizează că administratrea unui tratament fără recomandarea specialistului poate duce la agravarea stării de sănătate.

Accesul facil la internet sau experiențele anterioare ne determină să ne prescriem nouă și copiilor noștri de la sine putere tratamentul pe care îl considerăm că ni se potrivește.

Un studiu despre administrarea de medicamente copiilor fără recomandarea medicului, realizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), relevă faptul că peste 60% dintre părinți apelează la automedicație.

Adulții invocă trei motive atunci când justifică decizia de a-și trata singuri copiii: se bazează pe experiențe similare anterioare, nu găsesc timpul necesar pentru a merge la medic și e mai ușor pentru ei să se documenteze de pe internet.

„Fiecare părinte își dorește ca cel mic să se simtă bine și fie pentru a grăbi procesul de vindecare, fie pentru că nu are timp, ține cont de experiențele anterioare ale lui sau ale prietenilor, de sfaturile necunoscuților de pe diferite forumuri sau aplică scheme de tratament identificate pe anumite site-uri. Părinții trebuie să înțeleagă că sfatul medicului este neprețuit și tratamentul copiilor fără sfatul acestuia poate avea consecințe grave”, a declarat Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Medicii au trealizat un top 3 al riscurilor la care ne expunem dacă ne punem un diagnostic cu ajutorul internetului.

● Diagnosticarea și tratarea copilului folosind internetul poate duce la întârzierea confirmării și tratării bolii reale. Atunci când cel mic se îmbolnăvește, părinții de cele mai multe ori se sperie și primul impuls al unora dintre ei este de a intra pe internet pentru a vedea ce boli s-ar potrivi cu simptomele celui mic și care ar fi tratamentul recomandat. Unii părinți se limitează doar la a se informa, alții însă aplică tratamentul găsit pe diverse site-uri sau în discuțiile cu mămicile de pe forumuri și amână vizita la medicul pediatru. „Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicației este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic suferă. Acest lucru se întâmplă frecvent când părinții dau medicamente copiilor fără recomandarea noastră, ținând cont doar de sfaturile altor mămici pe care le găsesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri”, a spus dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, din Iași.

De exemplu deseori, copiii mici fac febra, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al creșterii dinților sau al unei boli specifice copilăriei. Părintele îngrijorat caută sfaturi online, tratează copilul de febră fără a ști să analizeze dacă cel mic prezintă și alte simptome, iar dacă acesta se simte mai bine amână vizita la medicul pediatru. „Ulterior, când febra reapare însoțită de alte simptome mai vizibile părinții merg în final la un control medical cu cel mic. Copilul primește astfel un diagnostic întârziat și în consecință și tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficiență mai mică”, a precizat dr. Moraru.

● Internetul poate fi o sursă de panică. „Se spune că studenții la medicină se îmbolnăvesc de toate bolile pe care le studiază, fenomen descris chiar ca ‘boala studentului de anul trei”. Un lucru similar se întâmplă și cu părinții care petrec mult timp pe internet citind informații despre afecțiunea de care suferă cel mic sau despre alte boli care îl pândesc la fiecare pas. Fiecare copil este unic, fiecare copil reacționează diferit la anumite simptome și la un anumit tratament, iar părinții trebuie să fie conștienți de acest lucru și să aibă încredere în sfatul medicului pediatru. Informațiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizările postate pe forumuri de alți părinți vor crea panică în momente în care copilul are nevoie de un părinte rațional care să îi fie alături și să îi administreze tratamentul indicat de medic”, a adăugat dr. Moraru.

O altă situație trăită este cea declanșată de indicarea unei anumite investigații. Medicii fac un permanent diagnostic diferențial până să ajungă la diagnosticul pozitiv. „Sunt părinți care studiază imediat pe internet, intră în panică dacă medicul vrea să excludă o boală mai gravă și fie se sustrag tratamentului fie trec la automedicație. Unii părinți neagă diagnosticul precizat și recurg la sfaturi de terapie alternativă. Panica trebuie evitată și adevărul privit în față ca într-o luptă în care spaima nu ajută la nimic”, a mai spus dr. Moraru

● Informațiile de pe internet sunt generale, neverificate și uneori eronate. „Din păcate, doar medicii știu să discearnă între opiniile valabile și cele îndoielnice. În plus, orice tratament, orice nou simptom pe care un copil îl prezintă trebuie analizat în funcție de istoricul medical al celui mic și numai medicul pediatru este în măsură să facă acest lucru”, a declarat Cristian Luțan.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Un bărbat și câinele lui au mers pe jos în jurul lumii timp de 7...
Primarul Băluță renunță la Planșeul Unirii și lansează din nou acuzații către Nicușor Dan
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Categoria de pensionari care scapă de impozit. Legea a intrat în vigoare de la 1...
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce mașină are costuri mai mici de întreținere: diesel sau benzină? Cât de mare este...
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Doliu în România. S-a stins un mare om de afaceri. A reușit să-și construiască un...
Bianca Drăgușanu, gest neașteptat pentru Gabi Badalau. Ce a făcut de ziua de naștere
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Imagine emoționantă cu Kate Middleton! Prințesa de Wales, surprinsă în timp ce îmbrățișează o tânără...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?