Studiul internațional, citat de The Telegraph, a avut în prim-plan mașinării care au fost antrenate să detecteze semnele cancerului înainte de testare și 58 de dermatologi.
Rețeaua de computere a fost instruită arătându-i-se 100.000 de imagini ale melanoamelor maligne și ale alunițelor benigne, marcate cu diagnosticul aferent.
Roboții au intrat apoi în concurs contra specialiștilor dermatologi, pentru a diagnostica 100 dintre cele mai dificil de diagnosticat leziuni.
Mașinăriile au reușit să diagnosticheze în proporție de 95% cazurile maligne, semnificativ mai mult în comparație cu procentul de acuratețe de 87% în cazul dermatologilor, arată studiul citat.
De asemenea, inteligența artificială a interpretat greșit mai puține alunițe benigne decât melanoame maligne, însemnând că mai puțini pacienți ar fi fost forțați să indure operații fără sens.
Studiul a fost realizat de cercetători din Germania, Statele Unite și Franța, care au folosit un tip de inteligență artificială cunoscut sub numele de recunoaștere a formelor cu ajutorul rețelelor neuronaleconvoluționale.