Prima pagină » Sănătate » Rolul testelor genetice în cazul asigurărilor private de sănătate

Rolul testelor genetice în cazul asigurărilor private de sănătate

Rolul testelor genetice în cazul asigurărilor private de sănătate
Românii care au o asigurare privată de sănătate plătesc anual, în medie, 1.000 de lei. Experții din domeniul asigurărilor spun că nivelul sumei asigurate dorite determină seria de analize pe care clientul le va face înainte de a-și asigura sănătatea.

Românii care au o asigurare privată de sănătate plătesc anual, în medie, 1.000 de lei. Experții din domeniul asigurărilor spun că nivelul sumei asigurate dorite determină seria de analize pe care clientul le va face înainte de a-și asigura sănătatea.

„În funcție de suma asigurată, pacientul își va face un anume set de analize – de la cele simple, de sânge, biochimie sau hematologie, până la examene complexe – radiografie, ecografie, EKG-uri. Prin aceste analize asiguratorii vor să cunoască starea de sănătate a asiguratului”, a precizat Theodor Alexandrescu, președintele Metropolitan Life. Costul analizelor este suportat de asigurator.

Testele genetice ar putea fi și ele incluse pe lista analizelor obligatorii pe care un potențial asigurat ar trebui să le facă înainte de a încheia o poliță. Aceste analize, însă, nu sunt disponibile și în România, iar, în consecință, jucătorii existenți pe piața de la noi din țară nu le pot pretinde clienților să și le facă.

„Medicina genetică a evoluat foarte mult. În funcție de tipul de cromozomi și de gene, fiecare din noi are o anumită predictibilitate la o afecțiune. Astfel de informații ne ajută chiar să ne prelungim viața prin luarea unor măsuri care să prevină apariția respectivei boli. O măsură poate fi și încheierea unei asigurări, însă dimensionată la un cost corect, în funcție de predictibilitatea descoperită pe baza rezultatelor testelor genetice.”, spune șeful de la Metropolitan Life.

Acesta precizează că testele genetice reprezintă un fel de subiect tabu la nivel european. „Testele genetice sunt considerate un fel de intruziune în intimitatea unei persoane. Cu toate acestea, ele sunt importante, deoarece rezultatele lor arată cât de predispusă este o persoană la diabet, boli de inimă și chiar la cancer. În funcție de rezultatele obținute în urma unui test genetic, asiguratorul poate recomanda inclusiv un anumit stil de viață sau anumite tratamente pentru a preveni apariția bolii”, a mai spus Theodor Alexandrescu.

În prezent, testele genetice nu pot fi folosite de companiile de asigurări private pentru a-și calcula prima unei polițe, deoarece acestea sunt supuse legii care protejează datele cu caracter personal în multe țări europene. Cu toate acestea, asiguratorii militează pentru punerea rezultatelor la dispoziție în cazul în care clientul le deține înainte de încheierea unei polițe de asigurări private de sănătate sau de viață pentru că aceasta constituie o măsură de combatere a fraudei în domeniul asigurărilor.

Ce a aflat Angelina Jolie cu ajutorul testelor genetice

Interesul pentru testele genetice a crescut odată cu dezvăluirea pe care a făcut-o Angelina Jolie, în urmă cu 6 ani, într-un editorial în The New York Times, în ceea ce privește dubla mastectomie pe care a suferit-o. Actrița de la Hollywood a anunțat în luna mai a acestui an că a recurs la această operație după ce medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% să dezvolte cancer mamar și un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza acestei gene (BRCA1). Predispoziția la aceste boli a aflat-o în urma unor teste genetice pe care le-a făcut.

Mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer. „Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani și a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca să își cunoască primul nepot și să îl țină în brațe. Dar restul copiilor mei nu vor avea șansa de a o cunoaște și de a afla ce ființă plină de grație era”, își începe actrița editorialul în The New York Times. „Când am aflat care este situația, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult”, a mai scris artista, completând: „am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv”. „Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operația este mai complexă”, a mai scris vedeta, precizând că, după această procedură complexă, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.

Costul estimativ al unui test genetic variază în funcție de 300 și 3.000 USD. Dacă solicitantul a avut în familie antecedente de anumite boli grave, precum diabet, boli cardiovasculare sau cancer, costul este mai mic pentru că testele sunt mai limitate. Pentru o persoană fără astfel de antecedente medicale, costurile sunt ridicate pentru că materialul recoltat trebuie analizat din multe puncte de vedere.

Acest material face parte din campania „Sănătatea-i cel mai bun prieten” susținută de Metropolitan Life.

Urmărește campania și pe Facebook

 

Citește și