România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut

România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut
Publicat: 18/01/2019, 18:13

Ministrul Sănătății Sorina Pintea avertizează că ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă, după ce – săptămâna trecută – numărul îmbolnăvirilor a depășit estimările.

„În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depășit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie,” a declarat ministrul Sănătății.

„În cursul zilei de ieri (joi – n.red.), m-am întâlnit cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în așa-zisul Comitet de gripăși am transmis în teritoriu, Direcțiilor de Sănătate Publică, cât și Ministerului Educației, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulația virusului gripal.”

Printre aceste recomandări se numără:

– Consultarea medicului de familie la primele simptome de gripă, pentru a stabili o eventuală spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomele gripei;

– Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical din spitale;

– Continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, au murit 15 persoane din cauza virusului gripal.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Având în vedere caracterul epidemic al ultimei săptămâni, specialiștii au declarat debutul sezonuluigripal.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusuluigripal,” transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. S-au înregistrat 1.155 cazuri degripăclinică, față de 80 cazuri în aceeeși perioadă din 2018 .

Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal și până în acest moment, au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

Vaccinarea antigripală este importantă chiar și în luna ianuarie, apreciază președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila.

„Vaccinarea este potrivită și acum, în luna ianuarie, pentru persoanele care nu au reușit să se vaccineze până în momentul de față. Este o durată între momentul vaccinării și apariția protecției. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Față de anul trecut, sezonul a apărut mai precoce, cazurile degripăau apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut,” consideră Rafila.

„Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie,” adaugă președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. „Nu e o problemă dacă ne vaccinăm și acum, dar este bine să conștientizăm faptul că un vaccin își face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea față de virusulgripal.”

Vaccinarea este recomandată în special pentru pacienții care au afecțiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar și pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide și copiii de peste șase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent și tetravalent.

„Unul dintre vaccinuri –trivalent– conține antigene provenite de la două tipuri de virusgripal A și un tip de virusgripal B, iar celălalt – vaccinul tetravalent– conține două variante ale virusuluigripal A și două ale virusuluigripal de tip B. E mai acoperitor. Începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piață. Eficiența acestuia a fost dovedită,” a explicat Alexandru Rafila.

„Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă și să avem batistă de unică folosință. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară și nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenția virozelor și în special al gripei,” insistă și Valeria Herdea.

„În cazul copiilor, este important să-i ținem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra și hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, și SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE fără ca acel copil să fie văzut și examinat de un medic.”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri