România va găzdui o reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la problema RESURSELOR UMANE. „Există o bombă cu ceas care amenință Europa”
Între 22 și 23 martie vor fi discutate la București modalitățile de asigurare a resurselor umane din sănătate în cadrul Reuniunii la nivel înalt organizată de Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sănătății din România.
La întâlnire vor participa miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experți în domeniu din Regiunea Europeană a OMS. Reuniunea la nivel înalt va fi o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategiile în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în condițiile care bolile netransmisibile și îmbătrânirea populației necesită tot mai multe resurse.
„În mijlocul unei crize fără precedent care afectează milioane de angajați din Europa și Asia Centrală, OMS/Europa găzduiește o reuniune regională la nivel înalt în perioada 22-23 martie pentru a stimula acțiunile guvernamentale pentru a sprijini și proteja toți lucrătorii din sănătate și îngrijire”, transmite OMS.
Întâlnirea care va avea loc la București și va fi organizată împreună cu Ministerul Sănătății din România.
OMS/Europa a avertizat recent că există „o bombă cu ceas care amenință sistemele de sănătate din Europa” din cauza forței de muncă îmbătrânite, a sprijinului slab pentru sănătatea mintală și a provocărilor de atragere și păstrare a tinerilor în sectorul sănătății.
În deschiderea reuniunii vor fi prezenți și premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.
Subiectele abordate la reuniune
- recrutarea angajaților din domeniul sănătății și îngrijirii, în special în zonele rurale
- îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între muncă și viața privată
- protecția sănătății și sănătății mintale și bunăstarea angajaților din domeniul îngrijirilor
- promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirilor
- îmbunătățirea guvernării și planificarea forței de muncă din domeniul sănătății
- promovarea practicilor etice de migrație
- abordarea decalajelor de gen în forța de muncă din sănătate și îngrijire.
„Adoptarea la București a unei Declarații comune privind resursele umane pentru sănătate ar fi o bună oportunitate pentru coordonarea politicilor în domeniu la nivel european”, conform OMS.