Prima pagină » Sănătate » Românii MOR încet, încet, pe zi ce trece. Alocăm CEI MAI PUȚINI bani pentru sănătate la nivelul UE. Țara noastră, la COADA clasamentului OECD

Românii MOR încet, încet, pe zi ce trece. Alocăm CEI MAI PUȚINI bani pentru sănătate la nivelul UE. Țara noastră, la COADA clasamentului OECD

Românii MOR încet, încet, pe zi ce trece. Alocăm CEI MAI PUȚINI bani pentru sănătate la nivelul UE. Țara noastră, la COADA clasamentului OECD
România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește bugetul alocat pentru sănătate în anul 2017, conform unui raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Conform datelor publicate în raportul „Health at a Glance: Europe 2018″, România a alocat în anul 2017 5,1% din PIB pentru sănătate, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Media înregistrată la nivelul Blocului comunitar este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat în Franța, 11,5% din PIB.

De asemenea, România alocă mai puțin și decât trei țări europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).

În capul clasamentului se situează și Germania și Suedia, în timp ce Letonia, Lituania și Luxemburg au un procentaj apropiat de al României.

România se situează la finalul clasamentului Uniunii Europene și în ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor și cheltuielile cu pacienții din spitale.

Bugetul alocat pentru sănătate pe cap de locuitor reprezintă o treime din media europeană și este până la de cinci ori mai mic decât în Luxemburg, care alocă cei mai mulți bani pentru sănătate din acest punct de vedere. Finalul clasamentul este completat și de Bulgaria și Letonia.

În ceea ce privește cheltuielile pentru pacienții din spitale, cei mai mulți bani sunt alocați în Danemarca, Suedia și Luxemburg, iar cei mai puțini în România, Bulgaria și Letonia.

Raportul tratează și probleme precum bugetul alocat pentru probleme legate de boli mintale, la care România este din nou la coada clasamentului, alături de Bulgaria și Cehia, procentul alocat din PIB oscilând între 2-2.5%. Țările cele mai atente la sănătatea psihică sunt Danemarca, Finlanda, Olanda și Belgia, unde media este de 5% din PIB.

La nivelul Uniunii Europene, speranța de viață a cetățenilor din cele 28 de state europene a ajuns în medie la 81 de ani. Locuitorii din Spania și Italia au cea mai mare speranță de viață, ajungând cu ușurință la 83 de ani, în timp ce în două treimi din țările UE, cetățenii depășesc vârsta de 80 de ani.

România este la capătul clasamentului și la această categorie, alături de țări precum Bulgaria, Lituania și Letonia, speranța de viață în aceste țări fiind de doar 75 de ani.

Mortalitatea infantilă este o altă problemă cu care se confruntă România, în contextul în care cinci bebeluși din 1.000 mor la naștere. Media europeană este de patru decese la 1.000 de nașteri. Finalul clasamentului este completat de Bulgaria, Malta și Slovacia.

Citește și