Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența

Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența
Publicat: 11/11/2013, 17:09
Actualizat: 01/02/2019, 18:03

Românii se pot trata în străinătate, iar tratamentul poate fi decontat de stat. Parțial, însă, afirmă președinetele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, care precizează că serviciile medicale acordate românilor în spitalele din țările membre Uniunii Europene vor fi suportate de stat la tarifele din țară. „O condiție esențială pentru ca rambursarea să se poată face este ca tratamentele făcute în străinătate să fie incluse în pachetul de servicii medicale de bază din România”, spune Bușoi.

Pentru a-și recupera o parte din banii dați la tratament în străinătate, românii trebuie să achite costurile acestuia și să ceară factură. Mai apoi, prin CNAS, își vor putea recupera o parte din bani.

Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate de la sfârșitul lunii octombrie, atunci când a intrat în vigoare Directiva Europeană 2011/24, care permite asiguraților europeni să se trateze în orice țară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la îmbunătățirea textului directivei privind asistența medicală transfrontalieră și am susținut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetățenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate țările Uniunii Europene”, a menționat Bușoi.

Directiva le permite românilor să se trateze inclusiv la spitalele private din străinătate

Șeful de la Casă consideră că aplicarea acestei directive reprezintă un mare avantaj pentru românii care vor să se trateze în străinătate. „Marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sănătății”, a spus Bușoi.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive românii pot beneficia de tratament în străinătate în orice spital vor, indiferent dacă e de stat sau privat. „Se va aplica aceeași regulă ca și la noi în țară în privința spitalelor private. Adică, vor fi decontate, tot la prețul de România, doar dacă serviciile medicale sunt decontate parțial sau total de către statul respectiv”, a punctat președintele CNAS.

Cine va putea beneficia de pe urma acestei directive

Directiva se adresează tuturor românilor. În practică însă nu toți vor putea beneficia de pe urma ei, ci doar cei care au venituri peste medie. „Această directivă nu are nimic în comun cu formularul E112, în cazul căruia toate costurile sunt acoperite de către stat și de care pot beneficia doar românii care suferă de afecțiuni care nu pot fi tratate la noi în țară”, a explicat Cristian Bușoi.

Costurile ridicate reprezintă motivul pentru care românii nu se vor înghesui să se trateze în străinătate. Concret, să luăm exemplul unui român care decide să se opereze de glaucom (nr. afecțiune oculară) la Spitalul General din Viena. În această unitate sanitară costul intervenției se ridică la peste 1.600 de euro. În România operația costă un pic peste 800 de euro. Astfel, statul îi va deconta doar cei 800 de euro, pentru că la atât este estimată intervenția la noi în țară.

„Consider că această directivă nu este discriminatorie. Într-adevăr, există spitale în Europa unde costurile serviciilor medicale sunt destul de ridicate, dar prețurile țărilor din jurul României sunt asemănătoare cu cele practicate la noi în țară”, a precizat Bușoi.

Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența

Asigurarea privată de sănătate ar putea reprezenta o variantă pentru românii care doresc să se trateze în străinătate, dar care nu au banii necesari. „Clienții noștri au acces la asigurări de sănătate care le oferă o indemnizație pentru a acoperi tratamentul la orice clinica medicală, fie că aceasta este din țară sau din afara țării. Astfel clientul are libertatea de a selecta instituția medicală specializată pentru afecțiunea sa, iar suma asigurată va fi un mijloc financiar de a achita integral sau parțial costul tratamentului”, afirmă Theodor Alexandrescu, președinte Metropolitan Life.

În prezent, asigurările private de sănătate nu sunt atât de populare printre români. Explicațiile sunt mai multe: lipsa culturii, a educației în acest domeniu și costurile relativ mari. În viitor, acest tip de asigurări vor fi accesibile publicului larg, deoarece de la anul va intra în vigoare un nou pachet de bază de servicii medicale, iar tratamentele care nu se vor regăsi în acest pachet vor putea fi acoperite printr-o asigurare privată de sănătate. Dacă în prezent sub 1% dintre conaționali și-au permis o astfel de poliță, în viitor numărul românilor care vor avea o asigurare privată va crește, deoarece prețul lor va fi unul accesibil populației, odată cu posibilitatea asiguratorilor de a face dispersia riscului către o masă extinsă a populației.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten susținută de Metropolitan Life.

Urmărește campania și pe Facebook

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor