Românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii chiar din acest an. Anunțului ministrului Sănătății
Românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii chiar din acest an, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru”, a transmis el.
Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, despre proiectul privind vaccinarea antigripală în farmacii.
„Nu se poate face dintr-o dată, trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor sau a acelora care fac acest lucru. Am avut discuții cu universitățile de medicină și farmacie încât în curicula să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să poată fi vaccinată.
Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot la vaccinul antigripal și atunci lucrurile acestea – un exemplu de bună practică – se pot dezvolta și în România”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Mediafax.
Întrebat dacă ar putea începe vaccinarea în farmacii chiar din acest sezon, ministrul Sănătății a spus: „Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru. Trebuie să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacie și pregătire”.
Conform actualelor reglementări, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi. În capanie sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Pe masa guvernanților, se află un act normativ care prevede vaccinarea doritorilor în farmacii ce ar fi trebuit să fie gata încă din 2020. Reporterii GÂNDUL au abordat subiectul aici.
Persoanele care beneficiază de vaccin antigripal gratuit
- Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV);
- Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;
- Gravide;
- Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
- Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
- Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
„Vaccinul antigripal e de sine stătător, cu toate actele în regulă, verificat de atâția ani, și lumea a căpătat încredere. Problema e alta, anume că cei care s-au vaccinat anul trecut în luna noiembrie sau decembrie nu e bine să vină să se vaccineze acum, le-am recomandat să aștepte să treacă un an de zile, este foarte importantă treaba aceasta”, atrage atenția medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt.
Dr. Ungureanu spune că a observat la pacienții săi că cei doi ani de pandemie au dus la o scădere a imunității, așa că recomandă cu atât mai mult în această situație vaccinarea antigripală.
Vaccin antigripal nazal pentru pacienții cu teamă de ac
Pacienții care au teamă de ac au la dispoziție un produs spray care se administrează nazal. Vaccinul antigripal sub această formă poate fi cumpărat din farmacii și poate fi folosit atât pentru copii, cât și pentru adulți.