„Timpul liber petrecut în familie în perioada sărbătorilor nu este întotdeauna o sursă de bine, înțelegere, bucurie și armonie, așa cum am presupune și cum ne-am dori. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică, tot timpul, unele statistici spun că ar fi cam 40% dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind una de acest gen, în care se acutizează conflictele, nemulțumirile, certurile, uneori ducând la despărțiri”, a declarat, pentru Mediafax,psihologul Keren Rosner.
Cauzele tensiunilor de sezon în cupluri sunt generate și susținute de factorii specifici acestor perioade, mai spune Keren Rosner.
Perioada sărbătorilor:Ce situații pot genera aceste tensiuni în cupluri
„În mod obișnuit, partenerii au o rutină în ceea ce privește organizarea activităților cotidiene. Faptul că partenerii petrec mai mult timp împreună în această perioadă, necesită acordul în ceea ce privește programul comun specific acestei perioade. Nu întotdeauna preferințele celor doi coincid și de aici pot să apară nemulțumiri și neînțelegeri. Programul zilelor libere este adesea sursă de conflict dacă ritmul celor doi și/sau proiecția fiecăruia este diferită în ceea ce privește petrecerea lor. Așteptările diferite ale partenerilor în ceea ce privește organizarea sărbătorilor și a semnificației lor, fac ca ei să se simtă dezamăgiți și nefericiți”, explicăpsihologul.
Această perioadă este solicitantă în ceea ce privește curățenia casei, pregătitul mesei, cumpărăturile, aranjarea pomului de Crăciun, organizarea petrecerii de revelion, iar repartizarea sarcinilor între parteneri poate să fie inegală, generând frustrări și reproșuri către celălalt partener mai puțin solicitat.
În același timp, cheltuielile sau repartizarea banilor pot să fie disputate cu înverșunare atunci când fiecare partener are alte priorități. Vizita altor membri ai familiei este un al motiv de ceartă în cuplu.
„Faptul că sunt programate sau există obiceiul care include întâlnirea cu familia lărgită poate să fie foarte stresantă pentru unul dintre parteneri, cel care nu are o relație bună cu alți membrii ai familiei sau care au conflicte vechi cu cineva din familie. Acest disconfort poate să se răsfrângă către partenerul de cuplu”, explică Rosner.
Consumul excesiv de alcool de multe ori aduce, spunepsihologul, la comportamente agresive, reproșuri, acțiuni indezirabile ce lezează celălalt partener și provoacă conflicte.
„Programul și relația cu copiii pot să aducă divergențe în ceea ce privește educația, răspunsurile la solicitările copiilor pot să nu fie pe placul sau în acordul standardelor celuilalt părinte. Certurile din cauza abordării rolului de părinte ale celuilalt sunt foarte frecvente (…) Intimitatea care este privită diferit de cei doi, tandrețea și atenția alocată partenerului pot să devină motiv de interpretare negativă, supărare și nemulțumire care poate să alunece în certuri serioase”, este de părerepsihologul.
Din nefericire, și cadourile, care ar trebui să aducă bucurie și plăcere, se întâmplă să fie subiectul tensiunilor în familie, fie că nu sunt adecvate gusturilor celuilalt, fie nu există.
„Multe cupluri poartă în suflet nemulțumiri mai vechi iar în această perioadă de relaxare ele erup la stimuli neînsemnați. Scânteia declanșatoare poate să fie un gest, afirmație, împotrivire care nu face decât să declanșeze tensiunea acumulată transformând-o în conflict”, mai explică Keren Rosner.
Psihologul mai precizează faptul că și monotonia, programul repetitiv la fiecare sărbătoare, lipsa de imaginație și provocare, păstrarea aceluiași mediu pot să provoace o stare de disconfort și saturație ce se pot transforma în certuri și reproșuri.
Foto: Hepta