SAREA, avantaje și dezavantaje. Care e consumul zilnic recomandat

Publicat: 19 10. 2018, 01:35
Actualizat: 25 03. 2019, 20:28

În cazul în care suferi de balonare, constipație sau lipsa poftei de mâncare, poți să adaugi sare, în cantități mici, în paharul cu apă. De asemenea, băile calde cu apă sărată dau rezultate în cazul bolilor articulare, reumatismului și ameliorează afecțiuni specifice sezonului rece (răceala, gripa sau guturaiul). 

Și aerul salin este benefic pentru sănătate, în acest sens fiind recomandate curele litorale și cele de ocnă, indicate în afecțiuni precum astm bronșic, bronșită, emfizem pulmonar, rinită, sinuzită cronică, infecții respiratorii repetate, hipotiroidie.

Când există un deficit de sare în organism, pot apărea simptome precum  greață, tulburări de memorie, stare de oboseală intensă și prelungită, însoțită de slăbiciune fizică și dificultăți în concentrare.

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi consumă mai multă sare decât are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc în hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare, îngreunarea procesului de vindecare a bolilor, retenție de apă în organism, care favorizează depunerea kilogramelor, și împiedicarea absorbției de calciu, care afectează sistemul osos și crește riscul de osteoporoză.

 

 

Sarea de bucătărie intervine în procesul complex al foamei, fiind un adevărat drog. Mulți oameni nu pot, pur și simplu, să mănânce nesărat. Obișnuința papilelor gustative cu clorura de sodiu este atât de mare încât restricționarea acesteia poate deveni o problemă. 

Sarea se găsește în mod natural în diverse produse care fac parte din dieta noastră zilnică. Cu toate acestea, sarea este folosită în mod intenționat pentru îmbunătățirea gustului și prelungirea termenului de valabilitate.

„Cantitatea de sare recomandată zilnic este de aproximativ 2 grame, adică o linguriță. În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoză, aportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 grame/zi.” spune Flavia Manole, nutriționist.

 

Alimente sărate de evitat

Sarea se ascunde în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic, fără ca măcar să ne dăm seama. „Printre alimentele cu cel mai mare conținut de sare se numără mezelurile, murăturile, conservele, măslinele, carnea afumată, peștele marinat, cerealele, pâinea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic și diverse brânzeturi” spune nutriționistul Flavia Manole.

Mai multe detalii despre proprietățile sării pe CSID.