Sarmalele cu quinoa și linte nu sunt doar o alternativă mai ușoară pentru tractul digestivla clasicele delicatese de pe masa de Crăciun, ci și o variantă sănătoasă care te ajută să îți menți silueta chiar și în această perioadă. La fel și piftia de legume, unde doar imaginația ta poate dicta gustul. În privința deserturilor, nu-ți face griji pentru că o să te poți bucura de ceva dulce.
Ingredientele de care ai nevoie:foi de varză murată. Ingrediente pentru umplutură: 150g linte maro; 90g quinoa; 235g bulion de legume; 1 ceapă mică tăiată cubulețe; 1 lingură ulei vegetal; 1 lingură oțet din vin; 1 linguriță paprika afumată.
Ingrediente pentru sos: 790g bulion de roșii; 1 lingură sirop de arțar sau alt îndulcitor la alegere; 1 linguriță și jumătate de oțet din vin; sare și piper după gust.
Mod de preparare:
1. Într-o cratiță mică fierbe lintea până apa dă în clocot. Apoi, la foc mic, lasă lintea să fiarbă în continuare aproximativ 35 de minute. Completează cu apă la nevoie, iar la final scurge lichidul în exces.
2. După același procedeu, bulionul de legume și quinoa se fierb separat în altă cratiță până dă în clocot, iar apoi sunt lăsate să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute, până scade apa.
3. Caramelizează ceapa la foc mic timp de 5 minute într-o tigaie cu uleiul vegetal. În aceeași tigaie adaugă lintea, quinoa, oțetul din vin, paprika afumată și sare, respectiv piper, după gust, și amestecă.
4. Pentru obținerea sosului mixează toate ingredientele într-un castron și folosește jumătate din acesta pentru ungerea tăvii care va fi introdusă în cuptor.
5. Odată împăturite, acoperă sarmalele cu restul sosului și lasă-le la cuptor timp de o oră, acoperite cu un capac. Poftă bună!
Ingrediente: 100g fulgi de ovăz; 100g semințe de floarea soarelui; 60g semințe de dovleac; 70g migdale întregi; 4 linguri semințe de psyllium; 2 linguri semințe de cânepă; 95g caise deshidratate; 40g fulgi de cocos; 3 linguri ulei de cocos; 1 lingură de miere; 125g pastă de migdale; 2 linguri extract de vanilie; 1 linguriță sare; 350ml apă.
Mod de preparare:
1. Semințele de dovleac și cele de floarea soarelui se rumenesc în cuptor pe hârtie de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius timp de 10 minute.
2. Într-un castron separat amestecă următoarele ingrediente: semințele rumenite, fulgii de ovăz, migdalele, semințele de cânepă și psyllium, fulgii de cocos și caisele deshidratate.
3. În același castron adaugă restul ingredientelor: pasta de migdale, uleiul de cocos, mierea de albine, extractul de vanilie și apa.
4. Amestecă toate ingredientele până la obținerea unei compoziții omogene, așază compoziția într-o tavă de copt și presează cu ajutorul unei linguri.
5. Acoperă tava cu un prosop de bucătărie și las-o la frigider peste noapte sau minim 8 ore.
6. Odată scoasă de la frigider, compoziția se lasă aproximativ 30 de minute la temperatura camerei apoi se introduce în cuptor pentru 60 de minute, la o temperatura de 200 de grade Celsius.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta