Șase beneficii surprinzătoare ale consumului de castraveți: De la hidratare la SĂNĂTATEA inimii

Publicat: 17 10. 2024, 18:44
Actualizat: 17 10. 2024, 19:03
Șase beneficii surprinzătoare ale castraveților: De la hidratare la SĂNĂTATEA inimii. Sursa Foto: Shutterstock

Consumul de castraveți este o modalitate excelentă a unei diete sănătoase! Castraveții fac parte din familia cucurbitaceelor, alături de dovleci, dovlecei și pepeni. 

Acest fruct cu puține calorii (da, este un fruct, fiindcă are semințe și crește dintr-o plantă cu flori) este plin de apă și alți nutrienți, inclusiv fibre, vitaminele A, K și C, potasiu și calciu.

Ce conține un castravete

O porție de castravete înseamnă aproximativ 100 de grame.O porție de castravete crud, consumat cu coajă, conține:

  • 15 calorii;
  • 0,1 grame de grăsime;
  • 3,6 grame de carbohidrați;
  • 0,5 grame de fibre dietetice;
  • 1,7 grame de zahăr;
  • 0,7 grame de proteine.

Castraveții oferă și nutrienți esențiali. O porție de castravete furnizează:

  • 16,4 micrograme de vitamina K (14% din valoarea zilnică);
  • 147 miligrame de potasiu (3% din valoarea zilnică);
  • 2,8 miligrame de vitamina C (3% din valoarea zilnică);
  • 16 miligrame de calciu (1% din valoarea zilnică).

Consumul de castraveți: Beneficii pentru sănătate  

Indiferent dacă îți plac castraveții cruzi sau murați, consumul lor îți va aduce beneficii. Sunt bogați în antioxidanți care pot proteja celulele și pot reduce riscul de boli cronice. Iată șase moduri în care consumul de castraveți îți poate îmbunătăți sănătatea:

Consumul zilnic de apă este esențial pentru sănătatea ta. Apa ajută la digestie, funcția rinichilor, memorie și cogniție, precum și la reglarea temperaturii corpului. Castraveții, care conțin peste 96% apă, oferă o opțiune crocantă pentru a suplimenta aportul de apă.

Castraveții sunt bogați în vitamina K, care este esențială pentru sănătatea oaselor. Aceasta reduce riscul de fracturi și promovează o masă osoasă sănătoasă. În combinație cu calciul, vitamina K ajută la absorbția acestuia, un nutrient esențial pentru întărirea oaselor.

Apa din castraveți ajută digestia și favorizează absorbția nutrienților. Fibrele din castraveți contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația. În plus, castraveții murați pot aduce beneficii suplimentare, deoarece pot conține probiotice care susțin sănătatea intestinală.

Castraveții pot preveni cancerul

Castraveții sunt săraci în calorii, carbohidrați și zahăr, ceea ce îi face ideali pentru persoanele care au obezitate, un factor de risc major pentru diabetul de tip 2. De asemenea, castraveții au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că au un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge.

Castraveții conțin cantități mari de Cucurbitacina B, un compus vegetal natural care poate ajuta la lupta împotriva celulelor canceroase. Studiile arată că acest compus poate stopa creșterea cancerului și chiar distruge celulele canceroase.

Potasiul din castraveți ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar combinația de fibre și Cucurbitacina B protejează împotriva acumulării de grăsimi pe pereții arterelor, reducând riscul de boli cardiovasculare. Castraveții sunt versatili și ușor de adăugat în diverse preparate. Poți să-i feliezi în salate, sandvișuri sau wrapuri, să-i adaugi în smoothie-uri sau să-i mănânci ca gustare. Castraveții murați oferă și beneficii suplimentare pentru sănătate, potrivit Cleveland Clinic

Citește și: Adio, castraveți murați! Ce spune Ordonanța de Urgență 67/2003