Prima pagină » Sănătate » Șase semne subtile care pot indica o boală de INIMĂ. Ignorarea acestor semnale ale corpului pot duce la probleme grave. La ce trebuie să fim atenți?

Șase semne subtile care pot indica o boală de INIMĂ. Ignorarea acestor semnale ale corpului pot duce la probleme grave. La ce trebuie să fim atenți?

Șase semne subtile care pot indica o boală de INIMĂ. Ignorarea acestor semnale ale corpului pot duce la probleme grave. La ce trebuie să fim atenți?
Sursa foto: Profimedia images

Bolile cardiace pot trece neobservate, dar anumite simptome subtile pot semnala probleme serioase ale inimii. Medicul cardiolog Igor Troickis avertizează asupra celor mai comune șase semne care, adesea, sunt adesea ignorate de către cei mai mulți dintre pacienți.

Dr. Igor Troickis, chirurg cardiolog renumit la clinica Weight Loss Riga, atrage atenția asupra importanței de a identifica din timp simptomele care ar putea semnala o boală de inimă.

Într-o declarație pentru publicația britanică Daily Mail, acesta spune că multe persoane pun pe seama stresului sau a îmbătrânirii semne care, de fapt, sunt indicatori timpurii ai unor probleme cardiace serioase.

„Depistarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ rezultatele tratamentului și calitatea vieții. Ignorarea acestor semne poate duce la daune grave, adesea ireversibile,” avertizează Dr. Troickis.

Potrivit specialistului, anumite categorii de persoane sunt mai expuse riscului de boli de inimă: cei cu antecedente familiale, fumătorii, persoanele cu hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, diabeticii și persoanele supraponderale.

„Excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra inimii și crește tensiunea arterială, toate acestea contribuind la dezvoltarea bolilor de inimă,” explică medicul.

6 semne care ar putea indica o boală de inimă

Dr. Troickis descrie șase simptome frecvent ignorate, dar care ar trebui să ridice suspiciunea unei afecțiuni cardiace:

Presiune în piept

Unul dintre cele mai comune semne ale unei posibile boli cardiace este senzația de apăsare în piept, resimțită ca o angină pectorală. Această senzație poate apărea și dispărea, mai ales în timpul activităților fizice sau al stresului. „Bolile de inimă apar, adesea, «în tăcere»,” avertizează Dr. Troickis.

Dificultăți de respirație

Dificultățile de respirație, chiar și în repaus, pot indica o problemă cardiacă. „Inima nu pompează sângele eficient, ceea ce poate duce la senzații de sufocare,” adaugă medicul. Dacă observați dificultăți de respirație în activitățile de rutină, consultați de urgență un specialist.

Oboseală neobișnuită

Oboseala constantă și inexplicabilă poate fi un alt simptom al bolilor de inimă. „Dacă oboseala persistă, chiar și după odihnă, este timpul să consultați un medic,” recomandă Dr. Troickis.

Umflături la nivelul picioarelor, gleznelor sau gambelor

Edemul (umflarea picioarelor și gleznelor) poate fi cauzat de retenția de apă și este un semnal că inima se străduiește să pompeze sângele corect. În această situație, investigațiile medicale sunt esențiale.

Palpitații

Bătăile neregulate ale inimii pot apărea din cauza stresului sau cofeinei, dar frecvența lor justifică o evaluare medicală. „Palpitațiile repetate, mai ales asociate cu alte simptome, necesită atenție sporită,” spune medicul.

Dureri în partea superioară a corpului

Durerea care iradiază către umeri, brațe, gât, maxilar sau spate, în special pe partea stângă, poate fi un alt semnal de avertizare. „Acest tip de durere ar trebui să ridice imediat suspiciuni,” adaugă Dr. Troickis, potrivit Adevărul.

Aceste semne subtile nu trebuie ignorate, mai ales de persoanele predispuse la boli cardiace. Consultarea unui specialist și investigațiile periodice pot face diferența între un tratament de succes și problemele ireversibile de sănătate.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și