Șase sfaturi pentru a reduce prostata mărită
Simptomele BPH pot include urinare nocturnă, ezitare urinară sau un flux de urină slab. Din fericire pentru dumneavoastră, există mai multe modalități de a vă îngriji de această problemă.
Dacă respectați următorii șase pași, vă puteți îmbunătăți sănătatea prostatei și puteți preveni alte probleme de sănătate a acesteia.
1. Consumați alimentele potrivite
S-ar putea să nu vă gândiți că alimentația vă afectează prostata, dar dieta joacă un rol important. Puteți reduce inflamația și încetini creșterea prostatei, consumând alimente precum: nuci braziliene, brocoli, ciupeci asiatice, rodii etc.
Peștele precum somonul, tonul, heringul sau hamsia sunt pești uleioși bogați în acizi grași. Alte grăsimi sănătoase de care vă puteți bucura sunt cele care se regăsesc în semințe, nuci, avocado sau măsline.
Legumele sunt o altă categorie de alimente indicate pentru sănătatea prostatei. Căutați cu precădere legumele crucifere precum varza, conopida, brocoli, bogate în vitamina C. Pe de altă parte, e necesar să eliminați alimentele sărate și să reduceți consumul de alcool. De asemena, băuturile cu cofeină și sifonul pot agrava simptomele.
2. Alegeți proteina vegetală în locul celei animale
Cea mai bună proteină de care poate beneficia prostata este proteina vegetala. Cea animală este strâns asociată cu simptomele unei prostate mărite. Proteina zilnică poate fi astfel obținută din surse vegetale precum fasolea, lintea, quinoa sau semințele de dovleac.
3. Faceți mișcare
Exersează cu regularitate și vei fi surprins de rezultate. Exercițiile fizice pot preveni inflamarea prostatei și ajută la gestionarea simptomelor asociate acestei afecțiuni. Cele mai bune exerciții pentru sănătatea prostatei sunt cele aerobice și de rezistență. Planifică o serie de antrenamente variate și beneficiile vor fi pe măsură.
4. Pierdeți din greutate
Scăderea în greutate este rezultatul unui regim alimentar și de viață corespunzator. Obezitatea este legată de multe probleme de sănătate ale prostatei. Pierdeți din greutatea în exces și veți înlătura din simptomele nedorite ale prostatei.
5. Gestionați hormonii
Odată cu înaintarea în vârstă, producția de hormoni suferă schimbări. Gestionarea producției de hormoni are însă un rol important în gestionarea sănătății vezicii urinare.
Hormonul numit 5 alfa transformă testosteronul în dihidrotestosteron (DHT). Asta poate determina scăderea nivelului de testosteron și poate produce un dezechilibru între testosteron și estrogen, deteminând mărirea prostatei.
6. Luați suplimente naturale
Pe piața din România există suplimente pentru sănătatea prostatei. Acestea pot susține eforturile corpului de a regla hormonii și de a reduce dimensiunea prostatei inflamate.
Foto: Hepta